Ponedeljak 07.12.2009.
11:09
Tanjug

Jeremić: Prst u oko iz Podgorice

Vuk Jeremić: Diplomatski odnosi Podgorice i Prištine predstavljale bi ''prst u oko'' za Srbiju


"Nadam se da do toga neće doći, jer za takvim nečim, pod ovakvim okolnostima, zaista nema potrebe. U slučaju da se to ipak dogodi - reagovaćemo na adekvatan način, u skladu sa našim državnim interesima", kazao je Jeremić za "Blic".

Jeremić je istakao da je malo verovatno da Međunarodni sud pravde u Hagu nakon rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije izađe sa stavom da je prihvatljiva jednostrana promena granica međunarodno priznatih država.

On je kazao da očekuje da će okončanje sudskog procesa dovesti do obnove dijaloga koji će doneti kompromisno rešenje, prihvatljivo za sve države sveta.

Jeremić je podsetio da su zvaničnici nekih zemalja, među kojima i Crne Gore, javno govorili o mogućnosti da povuku priznanje Kosmeta u slučaju pozitivne odluke Međunarodnog suda pravde.

Srpski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac zatražio je od Crne Gore da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosmetom do odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Crnogorski premijer Milo Đukanović i potpredsednik vlade Svetozar Marović potvrdili su da bi Crna Gora preispitala odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko bi Međunarodni sud pravde ocenio da je ta odluka nelegalna.

2024 © - Vesti online