Ponedeljak 11.04.2011.
13:50
Beta

Šoškić: Očekujem stabilan kurs i pad inflacije

Dejan Šoškić
 

"Visoke mesečne stope inflacije početkom 2011. godine posledica su, pre svega, poskupljenja hrane i rasta cena koje su pod kontrolom države", rekao je Šoškić na konferenciji za novinare.


On je naveo da je međugodišnja inflacija u junu 2010. iznosila 4,2 odsto, a 12,6 odsto u februaru 2011, i da su cene u martu povećane više nego što je predviđala centralna banka.
 

Zašto jača dinar?

Dinar je od početka ove godine nominalno ojačao za 3,5 odsto, na šta je, kako je rekao guverner, uticalo povećanje refentne kamatne stope, pad premije rizika zemlje i veća zainteresovanost stranih investitora za kupovinu državnih hartija od vrednosti.

"Regulisane cene su u prva dva meseca ove godine povećane za 4,7 odsto, a kad se uračuna poskupljenje struje rast je bio 7,5 odsto, što je za 0,5 odsto više nego što je predviđeni rast tih cela za celu ovu godinu", upozorio je Šoškić.


Zvanični statistički podaci o rastu cena u prvom kvartalu ove godine još nisu objavljeni, ali je procena NBS da je inflacija u tom periodu iznosila oko 5,5 odsto.


U 2011. godini NBS je predvidela maksimalnu inflaciju od šest odsto, što se, prema oceni Šoškić, može postići do kraja godine, možda neki mesec pre ili kasnije.

2024 © - Vesti online