Ponedeljak 07.12.2009.
09:33 >> 16:26h
Tanjug

Nova blokada pruge Beograd-Niš

Pruga Beograd-Niš

"Blokade pruge trajaće danonoćno, jer su radnici nezadovoljni ishodom razgovora s radnom grupe Vlade Srbije", rekao je predsednik sindikalne organizacije Novica Marković.

On je dodao da je "policija pokušala da spreči radnike da blokiraju prugu u stanici Lapovo-varoš, zbog čega su se oni pomerili duž pruge i uspeli da je telima blokiraju".

Mrkonjić: ne blokirajte pruge

 

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić apelovao je na nezadovoljne radnike da ne blokiraju železničke pruge, jer se time ugrožavaju i njihovi životi.
 

"Radnike molim da nezadovoljstvo iskazuju na primeren način jer su i njihovi životi ugroženi blokiranjem pruga", rekao je Mrkonjić.

Marković je objasnio da je u pregovorima sa radnom grupom poslodavac ponudio da proda deo imovine kako bi namirio radnike. On je objasnio da bi taj proces trajao do kraja januara, te su radnici tražili da linearno dobiju po 30.000 dinara zbog predstojećih slava i praznika, ali je taj predlog odbijen.

Kako je naveo, radnici su tražili da se poslodavac, ukoliko nema sredstava, zaduži da bi radnicima linearno isplatio po 30.000 dinara, a potom da ta sredstva vrati kad prodao deo imovine.

Preduzeće "Prvi maj", koje sada ima 254 radnika, prodato je za 82 miliona dinara pre tri godine, a kupac je novosadska firma "Autovojvodina".


Radnici "Prvog maja" su i tokom novembra nekoliko dana blokirali prugu Beograd-Niš tražeći isplatu plata za deset meseci ove godine i uplatu penzionog osiguranja.

 Građevinsko-industrijski kombinat "Prvi maj" ne radi od decembra prošle godine i, kako navodi Marković, tada je isteklo dve godine od kupoprodajnog ugovora, a poslodavac je radnicima objasnio da "ne može da obezbedi posao i da nema sredstva za nastavak proizvodnje".

Kombinat "Prvi maj" u svom posedu, pored upravne zgrade, Betonjerke i proizvodnih pogona, ima i nekoliko hektara zemljišta duž auto-puta Beograd-Niš.

2024 © - Vesti online