Ponedeljak 11.04.2011.
02:41
Vestionline

Dinkić: Reformi nije ni bilo

Mlađan Dinkić: DS je naš dugoročni strateški partner
 

Gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji B92, Dinkić je rekao da u svim strankama ima i dobrih i loših ljudi.

''Radovao sam se što ću sa demokratama, koji slove za najveće reformiste, ući u vladu, ali sam video da tih refomi nije bilo, jer su sposobni ljudi ostali kod kuće, a u vladu su ušli neki manje sposobni'', rekao je lider URS.

To nije problem DS, nego negativne selekcije koja je izvršena ovog puta, kazao je Dinkić.

On je istakao da će procesom decentralizacije gradovi i opštine u Srbiji dobiti više ovlašćenja, više novca, imovina će im se vratiti, a gradonačelnici i predsednici opština će biti birani direktno.

Dinkić je istakao da je decentralizacija u stvari demokratizacija, jer onda ne bi odlučivao jedan čovek, nego bi građani direktno na izborima sami birali svoje predstavnike, koji potom odgovaraju za stanje u njihovoj mesnoj zajednici ili opštini.

On je dodao da to što URS zagovara nije novina, već nešto što se desilo u evropskim zemljama, navodeći da je Evropska komisija povratak imovine opštinama stavila kao jedan od uslova za kandidaturu.

Gradovi ne bi trebalo da mole ministarstvo finansija da im udeli neki novac na ime transfera, već da 80 odsto poreza na plate radnika koji rade u nekom gradu ostanu u njemu i da na taj način sami grade škole, vrtiće i domove zdravlja, kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, reč je o pravednoj preraspodeli postojećeg novca, nešto što već danas postoji i umesto da ide u predimenzioniranu i nesposobnu republičku kasu, bolje da ide opštinama i gradovima.

''Naš je predlog i da Beograd ima duplo više novca od poreza na plate, ali i da više sredstava ide u opštine'', rekao je Dinkić, dodajući da od ukupnog gradskog budžeta jedna osmina ide opštinama, a sve ostalo sve ostaje ''gradu''.

2024 © - Vesti online