Ponedeljak 11.04.2011.
02:09
Vestionline, Mondo

Prvi srpski film o trgovini ljudima

Scena iz filma "Sestre"
 

"Poželela sam da napravim nešto što nije moguće kroz dokumentarnu, već samo kroz igranu formu, a to je sam doživljaj žrtve", rekla je ona dodajući da se u dokumentarcu ne mogu prikazati eksploatacija žrtve ili načini vrbovanja.

Godišnje 100 žrtava trgovine ljudima

 

U Srbiji godišnje oko 100 ljudi
postane žrtvom trgovine ljudima, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji bio na premijeri filma "Sestre".

 

Dačić kaže da je srpska policija od 2009. uhapsila više od 200 ljudi umešanih u trgovinu ljudima.

 

"Trgovina ljudima ne podrazumeva samo seksualnu eksploataciju već i prinudno prosjačenje i trgovinu organima", rekao je Dačić i ukazao da su največhe žrtve tog vida kriminala žene i deca.

Projekat je bio zamišljen kao serija "Moderno ropstvo" od 13 jednosatnih epizoda, za koju je "Monte Rojal Pikčrs" potpisao ugovor sa Vladom Srbije, a dobio je i podršku i donacije mnogih međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija.

"Smatrala sam da je u odnosu na problematiku neprikladno da tražim sponzore. Kada se kaže trgovina ljudima to zvuči strašno. I jeste strašno, ali smo prikazali na ublažen način da može da gleda svako stariji od 13 godina.Nama su ciljna grupa mladi, koji žele bolju budućnost, posao u inostranstvu, izazove, jer upravo su oni najrizičnija grupa", naglasila je ona.

Film neće ići u klasičnu bioskopsku distribuciju. Posle premijere, davaće se u Domu omladine svake večeri (od 19 i 21 sat) do 14. aprila, kada će biti organizovana i tribina na temu borbe protiv trgovine ljudima.

Scenario Milene Marković, na kojem su sarađivali producentkinja i reditelj Vladimir Paskaljević, prati sudbinu nekoliko devojaka, posebno dve sestre koje su završile u bordelu. Igraju ih debitantkinje Ivana Vuković i Ana Mandić.

Premijer Cvetković: Srbija pooštrila zakone

 

Premijer Srbije, koji je takođe bio na premijeri filma, rekao je da je trgovina ljudima "jedan od najsurovijih vidova kriminala". Cvetković je istakao da je Srbija pooštrila zakone i ojačala policijske jedinice koje se bore protiv trgovine ljudima.

 

"Trgovina ljudima je najsuroviji vid kriminala koji oduzima ljudima pravo na život i slobodu", rekao je Cvetković prilikom dobijanja zahvalnice od producenata zbog pomoći Vlade Srbije u snimanju filma "Sestre".

 

Ambasador EU Dežer je rekao da film "Sestre", čije je snimanje pomogla Evropska unija, upućuje "jasnu poruku" mladima o opanostima trgovine ljudima.

 

"Veoma nam je drago da smo pomogli snimanje filma", rekao je Dežer i
dodao da je ta pomoć deo napora Evropske unije da pomogne medijima u
Srbiji u teškim trenucima.

2024 © - Vesti online