Ponedeljak 07.12.2009.
08:05
Vestionline

Australija: Kuća suncokret

Kuća je izgrađena tako da u svakoj prostoriji ima mnogo više svetla nego što je to prosečno, a zahvaljujući jedinstvenom obliku kuće i same prostorije su veoma prostrane.

Mehanizam pomoću kojeg se kuća rotira pokreću dva mala električna motora, a za upravljanje se koristi kontrolni ekran, koji se nalazi u dnevnoj sobi.

Da bi Luk i Debi dobili kuću iz snova u kojoj je tokom celog dana jak intenzitet dnevnog svetla, australijski par je morao da izdvoji više od 440 hiljada eura.

“Sve je počelo kada smo sa susedima razgovarali o položaju kuće. Oni su rekli da kad bi ponovo gradili kuću okrenuli bi je malo prema severu i tada sam pitala supruga šta misli o toj ideji da imamo kuću koja se okreće”, rekla je Debi.

Luk Everingem izjavio je da je odmah krenuo da razmišlja o predlogu supruge Debi.

“Kroz glavu su mi prolazile misli o težini kuće, njenom obliku i posle niza eksperimenata došli smo na ideju da kuća bude u obliku osmougla. To je bilo najfunkcionalnije i najprikladnije”, objasnio je Luk dodajući da je to sada kuća u kojoj boravak predstavlja pravu čaroliju, ali jedini problem predstavlja to što se ponekad osećaju malo dezorijentisano.

2024 © - Vesti online