Ponedeljak 11.04.2011.
08:00
Vestionline

Mozak se razvija i "uči" dok smo živi

I pored novih otkriča ljudski mozak je velika misterija za naučnike 

I mozak odraslih može se razvijati brzo kao dečji. Naime, nova saznanja govore nam da je ljudski mozak "plastičniji" nego što smo ranije mislili.

Iako se dosad smatralo da je to moguće samo u vrlo mladom uzrastu, čini se da i odrasli mogu brzo "nadograditi" svoj mozak. Za samo nekoliko sati, izvođenjem jednostavnih metoda učenja prilagođenih inteligenciji beba, moguće je povećati "sive ćelije". Ovo bi otkriće moglo biti od velike pomoći u razvoju novih lekova za poremećaje mozga koje su lekari do sada smatrali neizlečivima.

"Naša nova saznanja govore nam da je ljudski mozak 'plastičniji' nego što smo pre mislili. Vrlo smo uzbuđeni jer ćemo ubuduće moći da lečimo i odrasle ljude kojima se mozak nije razvio kako treba", rekao je naučnik Li-Hai Tan iz Hong Konga i dodao da će novim metodama olakšati život brojnim porodicama čiji članovi zbog problema s moždanim funkcijama nemaju normalan život.

Tokom eksperimenta odraslima su date različito obojene kartice uz koje su morali da povežu neke nove reči i zapamte ih. Isti proces prolaze i bebe kada uče kako da povežu jezik s predmetima. Istraživači su potom skenirali mozgove odraslih, što je pokazalo da se nova "siva materija" formirala na levim stranama njihovih mozgova.

"Bili smo iznenađeni, nismo mogli da verujemo da se struktura mozga kod odraslih može tako brzo promeniti", zaključio je Tan.

2024 © - Vesti online