Nedelja 10.04.2011.
15:12 >> 19:36h
Fonet

Tuča za japanske trešnje u Beogradu!

Beograđani se grabe za sadnice
 

Pored žene koja je danas teže povređena, još dve su zadobile lakše povrede na beogradskom Trgu Republike, u gužvi nastaloj prilikom podele sadnica na manifestaciji "Beograd za Japan".

Kako je rečeno u Hitnoj pomoći, žena starosti 40 godina zadobila je povrede glave, grudnog koša i trbuha i ona je bez svesti odvezena na reanimaciju. Žena stara 70 godina u istoj gužvi na Trgu Republike zadobila je povrede glave, grudnog koša i kuka, dok je treća povređena, stara 66 godina sa povredama noge prevezena u Urgentni centar.

Za sadnice trešanja se "borilo" nekoliko hiljada zainteresovanih građana. Predstavnici javnog preduzeća Srbijašume delili su sadnice iz žutih autobusa gradskog prevoza, koji su poklon Japana. Podeljena je 1.001 sadnica trešnje u znak prijateljstva Srbije i Japana.

Neki su u tom guranju pali na trotoar
 

Manifestaciji "Beograd za Japan" prisustvovali su ambasador te zemlje u Srbiji Tošio Cunozaki i ličnosti iz javnog, kulturnog i sportskog života koji su narodu Japana uputili želje za brz oporavak od posledica razornog zemljotresa i cunamija.

A nekima je ukazivana i pomoć
 

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izrazio je svoju duboku zahvalnost na jedinstvenoj podršci građana Beograda narodu Japana.

"Zahvaljujem i svim drugim građanima Srbije koji su nam uputili brojne izraze saosećanje, podrške i nesebičnu pomoć sa željom da pomognu obnovu Japana nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija", kazao je Cunozaki okupljenima na Trgu Republike.

Prema njegovim rečima, Vlada i narod Japana ulažu velike napore da prevaziđu krizu i savladaju sve izazove koji se svakodnevno nameću.

"Ohrabrujuće poruke i srdačna podrška Beograda biće preneti narodu Japana i verujem da će mu pružiti dodatnu snagu da iz ovog teškog perioda izađe kao pobednik", kazao je Cunozaki.

Radnici Javnih komunalnih preduzeća "Zelenilo" i "Srbijašume" su iz pet žutih autobusa, od 93 koje je japanski narod poklonio Beogradu, podelio Beograđanima 1.001 sadnicu trešnje, raznih fikusa i palmi, a podela je prošla u opštoj borbi za život građana među kojima je bilo i povređenih..

Na štandovima Crvenog krsta građani su donirali novčane priloge, a na posebno pripremljenim kartama upisivali su svoje želje narodu Japana.

Vlada Japana je kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) od 1999. godine poklonila Srbiji oko 7,3 miliona evra, a ukupan iznos japanskih donacija Srbiji veći je 200 miliona evra.

2024 © - Vesti online