Nedelja 10.04.2011.
14:43
Vestionline

"Popis neće zavaditi Srbe i Crnogorce"

Crnogorski premijer Igor Lukšić

"Popis je statističko istraživanje i predstavlja unutrašnju stvar neke države. U tom smislu ne vidim kako bi bilo koja država mogla da ima koristi ili štete od popisa u Crnoj Gori, koji je organizovan u skladu s međunarodnim statističkim standardima, metodologijom Eurostata, preporukama Ujedinjenin nacija, a odvija se pod budnim okom nezavisnih subjekata", dodao je Lukšić u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim rečima, važno je da popis bude slobodan, da se građani slobodno izjasne po svim stavkama upitnika.

"To je politika Vlade Crne Gore i jedini ispravan pristup ovom pitanju. Kako tako organizovan popis može zasmetati bilo kome u regionu i zaoštriti odnose između bilo kojih država", zapitao se Lukšić.

Crnogorski premijer je više puta ponovio da je privredna saradnja lek za gotovo sve probleme koji se javljaju u regionu.

"Mislim da je budućnost regiona u regionalnoj saradnji i u tom kontekstu naši budući zajednički projekti učiniće kvalitetnijim život naših građana, arhivirati nacionalna trvenja i sporadične zađevice, što će nas sve zajedno predstaviti našim evropskim partnerima u najboljem svetlu", nastavio je Lukšić.

On je istakao da, posle otvaranja konzulata Srbije u Herceg Novom, za sada nije u planu da zvanična Podgovrica to učini u Novom Sadu ili možda Lovćencu.

"To za sada nije u planu, ali ne isključujem ni takvu mogućnost ukoliko procenimo da je to neophodno. Pri tome nije lako licitirati koji bi to grad u Srbiji bio, jer gotovo da nema mesta gde nema Crnogoraca", rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

2024 © - Vesti online