Subota 09.04.2011.
23:25
Beta

Gračanica: Popisana samo petina stanovništva

Za sada većinski deo stanovnika neodlučan oko učestvovanja u popisu
 

"Naša opština ima 17 sela i naselja u kojima, prema našoj proceni, živi oko 25.000 stanovnika. Prema najnovijim podacima u našoj opštini za proteklih devet dana popisano je oko 5.500 stanovnika što predstavlja jednu petinu ili oko 20 procenata stanovnika opštine Gračanica", rekao je za agenciju Beta Perić.

On je naveo da je tokom rada komisije ocenjeno da oko 30 odsto  stanovnika prihvata popis, a njih 20 odsto ne žele da učestvuju u popisu, dok je najveći broj, oko 50 odsto stanovnika, još neodlučno da li da učestvuje u procesu popisa.

"Nismo zadovoljni odzivom građana i naš cilj je da utičemo na neodlučne stanovnike naše opštine da i oni prihvate popis. Ako je dogovoreno da na severu Kosova UNOPS radi popis zašto se takva mogućnost nije predvidela i za ovde, jer bi se, siguran sam, u tom slučaju popisu odazvalo više od 90 odsto stanovništva", rekao je on.

Perić je naglasio da je UNOPS ipak uključen u popis tako što je Kancelarija za popis stanovništva pri Zavodu za statistiku Kosova stavljena direktno pod ingerenciju UNOPS-a. On je rekao da za eventualni neuspeh popisa stanovništva i imovine postoje tri razloga.

"U vezi procesa popisa nije postignut konsenzus sa političkim strankama na Kosovu. Otuda imamo otvoren poziv na bojkot popisa od strane pojedinih političnih stranaka kosovskih Albanaca. Drugi pokazatelj je taj što popis neće biti obavljen na celoj teritoriji Kosova. Nije bitno da li je to sever ili jug, ali popisom neće biti pokrivena cela teritorija na Kosovu", rekao je Perić.

On je kao treći pokazatelj za neuspeh popisa naveo to što će, kako je rekao, jedna zajednica u velikom broju bojkotovati popis, odnosno na severu se srpska zajednica neće odazvati popisu, a južno od reke Ibar popis će delimično uspeti zato što "pojedini politički lideri isto tako pozivaju na bojkot popisa".

Perić je ocenio da ukoliko je već došlo do nekih saznanja da popis neće u potpunosti uspeti, onda je moglo doći i do odlaganja popisa kao što se popis odlaže i u "drugim zemljama u regionu".

2024 © - Vesti online