Nedelja 10.04.2011.
01:34
Blic

Francuzi žele da grade metro

Francuzi obezbedili donaciju od 3 miliona evra: Božidar Đelić
 

"Ovo je prilikom naše posete Parizu potvrdio i francuski predsednik Nikola Sarkozi, a predsednik Boris Tadić je istakao da bi jedna takva gradnja bila konkretan spomenik srpsko-francuske saradnje", rekao je Đelić.


On je dodao da je do sada Francuska obezbedila tri miliona evra donacija za izradu projektne dokumentacije za gradnju metroa.

"Napravili smo napredak i oko obezbeđivanja finansijskih sredstava, tako da je ispoštovana srpska regulativa, ali i obezbeđeno da se naša zemlja ne zaduži previše", objasnio je Đelić.


Kao sledeći korak on je pomenuo formiranje pregovaračkih timova i početak pregovora o zajednički prihvatljivim modalitetima gradnje.


"Tako da će, nadajmo se do leta, da se odredi mogućnost izrade, ne samo projektne dokumentacije, nego i same izgradnje prve linije metroa čija je ukupna vrednost oko milijardu evra", ukazao je Đelić.


To je jedna od dve ključne stvari koje se izdvajaju nakon zaključenja strateškog sporazuma Srbije i Francuske u Parizu, a koji, kako kaže Đelić, pokriva pet oblasti: evrointegracije, odbranu, univerzitet, nauku i kulturu i bezbednosna pitanja.

2024 © - Vesti online