Subota 09.04.2011.
18:37

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Uskoro svetski skup religija u Italiji

Asizi, rodno mesto Franje Asiškog

U Vatikanu je, prema navodima agencije, saopšteno da će se predstavnici religija prvo okupiti u Rimu, a odatle zajedno sa papom Benediktom XVI biti odveženi specijalnim vozilom u Asizi koji je udaljen oko 150 km od Rima.

U ovom gradu, gde su rođeni sveti Franja Asiški (1181) i sveta Klara (1194), centralna manifestacija biće održana u bazilici "Santa Maria deli angeli".

"Želja je da se obnovi zajedničko zalaganje svetskih religija za mir. Ne radi se o 'mešanju religija' (sinkretizmu), niko ne mora da se zajednički moli, ali skupno pojavljivanje predstavlja simbol zalaganja religija za mir", navodi VIA.

U Rimu se očekuje da u Asizi dođe vaseljenski (carigradski) patrijarh Vartolomej, koji se u ovom gradu 2002. već molio za mir u svetu, zajedno sa tadašnjim rumunskim patrijarhom Teoktistom. Najavljuje se i dolazak vrhovnog rabina Izraela kao i anglikanskog poglavara. Za sada nije poznato ko će predstavljati Srpsku pravoslavnu crkvu.

U pripremi susreta značajnu ulogu ima organizacija Svetoga Egidija. Kiparska pravoslavna crkva bila je 2008. godine domaćin svetskog verskog okupljanja za mir, a godinu dana ranije grad Napulj, gde je došao i carigradski patrijarh Vartolomej.

2024 © - Vesti online