Subota 09.04.2011.
17:41
Beta

Trebinjci ne daju Vučurevića

"Vučurević nije Purda", poručili Trebinjci

Sa protesta je upućen i zahtev vlastima Republike Srpske i srpskim predstavnicima u organima BiH da se "u punom kapacitetu i mnogo glasnije" stave na raspolaganje u Vučurevićevoj odbrani i zaštiti.

Sa skupa, pod nazivom "Sloboda Vučureviću", poručeno je da "Vučurević nije ratni zločinac, nego ugledni Srbin koji je stao na čelo svog naroda u Trebinju i Hercegovini kada je bilo najteže i branio ga od istih onih koji bi danas da mu sude i prekrajaju istoriju iz proteklog rata u kojima je srpski narod stradao uz velike žrtve".

Božidar Vučurević, ratni predsednik opštine Trebinje, uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika, po poternici Hrvatske koja ga tereti za ratne zločine na području Dubrovnika.

Protestni skup u Trebinju organizovala je Srpska demokratska stranka (SDS), čiji je Vučurević jedan od osnivača. Zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač rekao je da je "uhapšen častan čovjek, a ne zločinac".

"Zar je Vučurević kriv što je branio svoj narod, što je branio svoje Tebinje i što je u okolini Trebinja hrvatska vojska spalila 50 srpskih sela", kazao je Kovač, optužujući Srbiju da "na pladnju isporučuje najbolje srpske sinove".

Vučurevićevo puštanje na slobodu podržali su i predstavnici Boračke organizacije RS (BORS). Na skupu je govorio i Vučurevićev sin Zoran, koji se u ime porodice zahvalio svima koji su od početka uz njih i koji im svakodnevno upućuju reči podrške.

On je poručio da "ovo nije samo bitka za Božidara Vučurevića već za pravdu i slobodu srpskog naroda, Trebinja i Hercegovine".

2024 © - Vesti online