Subota 09.04.2011.
10:48
J. L. Petković - Vesti

Nemci znali za Žutu kuću?

Nemački vojnici nisu pravili probleme transportnim vozilima OVK

Svedok B, čovek poreklom s jugozapada Kosova, pristupio je OVK-u 1998. godine. Sledećeg leta dobio zadatak da prati transport ljudi. Isledniku misije UN na KiM ispričao je da su ga odveli u podrum sa zatvorenicima, gde je video dvojicu starijih i dvojicu mlađih ljudi.  Bili su vrlo prljavi i imali su krvave podlive na glavama.

Dvojicu mlađih su poveli. Kombijem su ih prvo odvezli u Prizren, grad u kome je od kraja rata bio smešten kosovski kontingent nemačkog Bundesvera.

Priključila su im se još petorica zatvorenika, četvorica među njima bili su, navodno, izdajice kosovskog naroda. Put su nastavili u pravcu Albanije.

Bliski prijatelji sa OVK


Peter Matisen, tada oficir Bundesvera na Kosovu, kaže da je postojala velika bliskost sa OVK-om.


- Jedini sagovornici koji su mogli nešto da učine kada je bila u pitanju unutrašnja bezbednost bili su komandanti OVK-a. Tako su uspostavljeni odnosi poverenja, delimično čak prijateljstvo između vojne komande i komandanata OVK-a nadležnih za taj region - kaže Matisen.

Zatvorenicima su zalepili trake preko usta, od ranije su imali lisice na rukama i naređeno im je da budu tihi ili će biti ubijeni. Granicu su prešli bez problema - samo su svirnuli Nemcima i to je bilo sve, naveo je islednik.

Iako su granični prolaz Morina čuvali nemački vojnici, po rečima svedoka, transporti OVK-a nisu bili problem.

- Bilo je indicija da se kidnapovani Albanci, Srbi, Romi i Bošnjaci prebacuju u Albaniju gde su navodno postojali drugi zatvori. Meni je to izgledalo kao da se oteti odvode na prinudni rad na teritorijama vodećih klanova kosovskih Albanaca u Albaniji. O ubistvima i uzimanju organa u to vreme nisam ništa čuo - rekao je oficir koji je želeo da ostane anoniman.

Predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije Ljubomir Kragović kaže da je sada jasno da su pripadnici Unmika i Kfora imali saznanja o ovim zločinima.

- Ako krenu put Prokletija, ne treba mnogo da se shvati gde ih vode. Međutim, oni nisu reagovali, nisu pokušali da to spreče, već su im omogućili prolaz - kaže Kragović. On nikako ne prihvata objašnjenje nemačkih vojnika da su verovali da Srbe prevoze u radne logore u Albaniju.

- Kosmet i taj deo Albanije je toliko mali prostor da je izlišno govoriti da li su znali. O kakvim radnim logorima oni pričaju? Došli su da uvedu blagostanje, red i zakon, gledali kako se prevoze starci, žene i deca, i verovali da ih voze u nekakve logore. Nemam reči - zaključuje Kragović.

"Dojče vele" skinuo prilog

 

"Dojče vele" na srpskom jeziku juče je u redovnom programu objavio, a zatim skinuo sa internet-stranice prilog u kojem prenosi navode do kojih je došao NDR Info. U potrazi za odgovorom zašto je prilog preko noći nestao sa internet-stranice, Sanja Blagojević, urednica programa na srpskom jeziku, kaže da je uredništvo nakon konsultacija odlučilo da povuče prilog jer "u pomenutom izveštaju postoje spekulacije i nije potkovan dokazima".


- I ranije smo imali loše iskustvo sa NDR-om, kad smo u celosti preneli jedan njihov istraživački prilog, koji nije bio proveren, pa smo, nažalost, zbog toga skoro šest meseci imali pravni problem - objasnila je Sanja Blagojević potez svojih šefova.

2024 © - Vesti online