Subota 09.04.2011.
10:11
Beta

Vojnici tukli demonstrante u Egiptu

Egipćani žele da se bivšem predsedniku Mubaraku sudi za korupciju
 

To je bio najveći protestni skup od kako je Mubarak svrgnut 11. februara. Više stotina demonstranata ostalo je na trgu po završetku protesta i ulogorilo se u šatorima, a vojna policija je u nekoliko navrata bezuspešno pokušavala da uđe u njihov logor i privede oficire koji su se pridružili protestu.

Oko 300 vojnika pojavilo se na Trgu Tahrir oko 3 po lokalnom vremenu i zašlo među šatore, gde su demonstranti formirali kordon da bi zaštitili oficire koji su im se pridružili. Vojnici su policijskim kamionima odvezli nepoznat broj demonstranata, a neki od demonstranata, među kojima je bilo i žena, su dobili udarce pendrecima.

Oko 200 demonstranata sklonilo se u obližnju džamiju, koju su vojnici okružili, a prema rečima svedoka, pucnji su se čuli satima.Demonstranti u džamiji navode da ima veći broj povređenih, a nekoliko ljudi ranjeno je iz vatrenog oružja.

Posle noćašnjeg napada na Trgu Tahrir i u njegovoj blizini je zavladao haos, navodi agencija Asošiejted pres. U džamiji, roditelji su tražili decu koja su se izgubila tokom nereda, a izvan bogomolje, u bočnim ulicama, demonstranti su se gušali s vojnicima.

Ispred Egipatskog muzeja, nedaleko od Trga Tahrir, demonstrante koji su pokušali da pobegnu od paljbe iz vatrenog oružja, u tome su sprečili vojnici, udarili i oborili na zemlju pre nego što su ih odveli vojnim vozilima.

2024 © - Vesti online