Petak 08.04.2011.
23:24
Vestionline

U sukobima u Misurati nastradala deca

Foto: Arhiva
 

"Gadafijeve snage nastavljaju da pucaju na naselja u Misurati. Danas je poginulo četvoro ljudi, od kojih su dvoje bila deca mlađa od četiri godine", rekao je neimenovani portparol pobunjenika.

On je objasnio da su te žrtve poginule u svojoj kući, i precizirao da među borcima nije bilo poginulih, ali da su 24 ranjena. Kritikujući snage NATO, on je rekao da Alijansa "ne može da ispuni svoju misiju zaštite civila" i da "civili ginu u Misurati".

"Želimo da Francuska preuzme komandu nad operacijama u Misurati. Francuska mora da preuzme incijativu, snage te zemlje su mnogo efikasnije od snaga NATO", kazao je taj portparol.

Fotograf agencije AFP, koji je u taj grad ušao s grupom novinara u pratnji vlasti, potvrdio je da "pobunjenici i vojska režima intenzivno razmenjuju vatru iz lakog naoružanja i teške artiljerije".

 

EU spremna da pomogne Misurati

 

Evropska unija je spremna da započne humanitarnu misiju u libijskom gradu Misurati kroz nekoliko dana, ali jedino uz podršku Ujedinjenih nacija, javila je agencija AP pozivajući se na anonimne diplomatske izvore u Briselu.

 

 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom razgovarala o Misurati i izrazila zabrinutost zbog humanitarne situacije u tom gradu koji drže libijski pobunjenici, naveo je neimenovani izvor.

 

Ta misija bi možda zahtevala vojnu podršku ali jedino u smislu da osigura uslove za pružanje humanitarne pomoći.

 

Pobunjenici su danas potvrdili da je u Misuratu uplovio francuski brod s medicinskom pomoći.

 

Luka Misurata, oko 215 kilometara istočno od Tripolija, poprište je žestokih bori poslednjih 40 dana između pobunjenika, koji drže centar grada i luku, i snaga lojalnih Gadafiju koje su okružile grad s kopna i kontrolišu prigradska naselja.

Lakari su prošle nedelje rekli da je 200 ljudi poginulo od početka sukoba u gradu.

 

 

2024 © - Vesti online