Petak 08.04.2011.
19:15
RTS

Kupio sliku za 100 funti, a vredi 40 miliona?!

Pre četiri godine je za 100 funti kupio umrljanu i prašnjavu sliku u radnji sa polovnim stvarima (second-hand shop), isključivo zbog lepog rama sa ornamentalnim motivima.

Za sliku se veruje da je naslikao Sezan
 

Sada u agoniji čeka da sazna da li "nebitno" platno vredi 40 miliona funti!

Englez u tridesetim godinama, koji je tražio da ostane anoniman, tada zaista nije imao predstavu čije bi delo moglo biti. Nije mu ni bilo važno, navodi Dejli mejl.

Tek kada je skinuo platno sa rama i očistio ga od višedecenijske prljavštine, zaintrigirao ga je potpis slikara, ispod kojeg je stajala godina - 1854.

Pomislio je da bi vredelo proveriti. "Kupio sam knjigu o postimpresionizmu i potpis mi je izgledao isto kao i na mnogim drugim Sezanovim delima", izjavio je muškarac iz Nortemptonšira.

Ali, onda ga je smotao, odložio i sve je palo u zaborav. Sve do prošle godine kada je kupio digitalni foto-aparat, napravio krupne snimke i poslao ih jednoj aukcijskoj kući.

Sliku je kupio isključivo zbog rama
 

Odgovor nije mogao da sačeka pa se sa svojim potencijalnim remek-delom prošle nedelje uputio u aukcijsku kuću "Wilfords of Wellingborough", na autentifikaciju.

Platno, na kojem je prikazana kuća sa narandžastim krovom pored reke, okružena drvećem, prvi je analizarao Tim Konrad, vlasnik kuće.

"Kada ljudi ušetaju kod mene i kažu 'Imam Sezana', najčešće pomislim 'Da, kako da ne'. Međutim, kada sam video rad, odmah sam shvatio da je veoma vešto naslikana. Potezi izgledaju kao na Sezanovim ranim radovima koji prikazuju upravo ruralne krajeve poput ovog. Sezan je obično koristio različite prepoznatljive stilove", rekao je Konrad.

"Savetovao sam vlasniku da što pre ode kod stručnjaka. Ako se radi o originalnom delu, to će odjeknuti kao bomba. Govorim o 40 miliona funti, ako ne i više. Biće to glavni događaj u umetničkom svetu."

Englez, kojem se život uskoro može iz korena promeniti, je fotografije poslao Nacionalnoj galeriji. Zakazali su mu sastanak.

Slika bi mogla da bude najstarije poznato delo slavnog francuskog slikara Pola Sezana (1839-1906), nastala kada mu je bilo svega 15 godina i dok je još pohađao umetničku školu.

Inače, 1999. godine, Sezanova slika iz 1893, "Mrtva priroda sa zavesom, vrčem i činijom za kompot", prodata je za 38 miliona evra, svrstavši se među 10 najskupljih umetničkih dela.

2024 © - Vesti online