Petak 08.04.2011.
18:17 >> 21:10h
Beta

Srbi blokirali put zbog projekta USAID

Blokiran magistralni put kod mesta Ribare...
 

Pre blokade puta, predstavnici opštine Kosovska Mitrovica ocenili su da ta američka organizacija ima nameru da promoviše opštinski pripremni tim i organizuje izbore na severu Kosovske Mitrovice kako bi se formirale institucije kosovske vlasti.

USAID: Radimo u interesu stanovnika Kosova

 

Agencija američke vlade za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je večeras, povodom protesta Srba protiv njenog angažovanja na severu Kosova, da radi u interesu svih stanovnika i nastoji da im pomogne da poboljšaju uslove života.

 

Zbog protesta Srba, predviđeni seminar za vlasnike građevinskih firmi na severu Kosova je odložen.

 

Agencija američke vlade za razvoj podseća tim povodom da je proteklih 11 godina radila u svim regionima Kosova i da je tokom prošle godine "značajno povećala pruženu pomoć na severu".

 

"Mi smo ovde jer želimo da pomognemo preduzeća, stvorimo nova radna mesta i poboljšamo živote ljudi na severu", tvrdi USAID.

U saopštenju je navedeno da rad USAID-a "uključuje zaštitu reka, popravke puteva, rehabilitaciju škola, izgradnju igrališta za decu i sportskih terena za mlade".

 

Predsednik Opštine Krstimir Pantić rekao je na konferenciji za novinare u severnom delu Mitrovice da USAID planira da na sever Kosova uloži sedam miliona evra.

Prema njegovim rečima, sredstva će preko DEMI programa biti uložena "u poboljšanje pozitivne vidljivosti i pozicioniranje opštinskog pripremnog tima, kao tela zaduženog za uspostavljanje Opštine Mitrovica sever u skladu sa planom decentralizacije".

Dodao je da je cilj projekata da se građanima "pokaže da zvanični Beograd nije u mogućnosti da nastavi sa ulaganjem u veće infrastrukturne projekte".

Pantić je ocenio da za loše stanje u Kosovskoj Mitrovici veliku odgovornost snosi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i ocenio da su mogući i sukobi u gradu.

Zanijer je, kako je kazao Pantić, juče izdao naredbu o davanju dozvole USAID-u za revitalizaciju sportskog terena u nacionalno mešovitom Mikro naselju, iako je UNMIK-ovo multietničko Savetodavno telo jednoglasno bilo protiv toga.

Predsednik tog UNMIK-ovog tela Nebojša Minić rekao je da je "nedopustivo da USAID ne poštuje ne samo odluke SO Kosovska Mitrovica, već ni UNMIK administracije, koja je po Rezoluciji 1244 jedina meritorna institucija u tom delu grada".

2024 © - Vesti online