Petak 08.04.2011.
15:54
Vestionline

Portugaliji pomoć za spas od bankrota

Oli Ren: EU spremna da spasi Portugal od bankrota
 

Na sastanku u mađarskom mestu Gedele, kod Budimpešte, gde ministri finansija zone evra razgovaraju o spasavanju Portugalije, Ren je rekao da se nada da će konačni dogovor biti postignut do sredine maja.

On je dodao da bi taj program trebalo da obuhvati strukturne reforme, smanjenje potrošnje, program stabilizacije finansijskog sektora i ambiciozan program privatizacije, prenela je agencija AP. Ren je naveo da će razgovori o programu strogih reformi biti započeti odmah sa svim velikim političkim strankama u toj zemlji.

Zbog komplikovane političke situacije u Portugaliji, gde je do izbora u junu na vlasti privremena vlada, od presudne je važnosti da bude postignut dogovor sa svim strankama, objasnio je komesar EU.

Portugalija je u sredu postala treća članica tog monetarnog bloka, posle Grčke i Irske, koja će se obratiti za finansijsku pomoć Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu, nakon što su njeni troškovi pozajmljivanja skočili na neodržive nivoe posle ostavke vlade Žozea Sokrateša u martu.

2024 © - Vesti online