Nedelja 06.12.2009.
15:51
BBC, Vestionline

Ljudožderstvo na jugozapadu Nemačke

 

Autori članka navode da su njihovi nalazi retki dokaz slučajeva ljudožderstva u Evropi u neolitskom periodu. U samoj grobnici, inače, pronađeno je oko 500 ljudskih kostiju koje najverovatnije predstavljaju dokaz kanibalizma, s obzirom da su "namerno lomljene" i da se među njima nalaze i kosti dece, pa čak i nerođenih beba.

Ljudi na meniju samo u gladnim godinama

Članovi tima koji je otkrio ovu grobnicu u Nemačkoj istakli su da je rani neolit bio period u kojem je poljoprivreda počela da se širi u centralnoj Evropi, pa su slučajevi ljudožderstva bili retki i da su se najverovatnije dešavali samo tokom dužih perioda gladi.

Ovo arheološko nalazište, blizu mesta Herkshajm (Herxheim), prvi put je obrađivano 1996, a zatim ponovo između 2005. i 2008. godine. Vođa istraživanja, dr Bruno Bulestan sa Univerziteta u Bordou, rekao je britanskim medijima da su on i njegove kolege našli dokaze koji ukazuju na kanibalizam.

"Kada vidite kako izgledaju kosti životinja koje jedemo - tako isto su izgledale i ljudske kosti koje smo našli u grobnici", rekao je Bulestan.

Međutim, on je naveo i da je teško dokazati da su delovi ljudskog tela bili namerno kuvani ili pečeni, zbog čega su neki od naučnika osporili teoriju o kanibalizmu, navodeći da je odvajanje mesa od kostiju možda bio deo nekog rituala u vezi sa sahranjivanjem. Doktor Bulestan je odmah opovrgao ove tvrdnje, istakavši da činjenica da su kosti bile "namerno lomljene", kao i da na mnogima od njih postoje tragovi žvakanja, jasno ukazuju na ljudožderstvo.

2024 © - Vesti online