Petak 08.04.2011.
13:19
Vestionline

Tadić: EU je naša prirodna sudbina

"Članstvo u EU za nas je prirodna sudbina. Mi smo evropski narod, naša geografska sfera i naša kultura su evropski. Sa mog gledišta, nemamo drugu opciju - to je naš kontinent i naš identitet", rekao je Tadić u intervjuu za francuski "Figaro".

Bolje se snalazimo od nekih zemalja EU?: Boris Tadić
 

Tadić je naveo i da sporazum o strateškom partnerstvu, koji bi danas trebalo da potpiše sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, predstavlja veoma važnu etapu na putu evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, najveće prepreke koje treba preći na putu ka EU su reforma političkog i pravosudnog sistema, kao i rešavanje privrednih problema.

Počast stradalima

 

Tadić je položio venac na Trijumfalnoj kapiji u Parizu. Na vencu je na francuskom jeziku napisano:"Besmrtnim herojima Francuske - predsednik Republike Srbije Boris Tadić".

 

Po dolasku predsednika Srbije pred Trijumfalnu kapiju intonirane su himne dve države, a Tadića su dočekali pripadnici Garde i francuski veterani.

"Danas imamo dug koji je razuman, sveden na 55 odsto bruto nacionalnog proizvoda i ne trošimo više od onoga što imamo. Bolje se snalazimo nego neki drugi, uključujući i države EU", istakao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija ikada priznati nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da to nije moguće i da to nije uslov za dijalog sa EU, čijih pet država članica ne priznaje Kosovo i Metohiju.

"Mi smo spremni da razgovaramo o svemu i nadamo se postizanju trajnog kompromisa. To može predstavljati jednu dodatnu vrednost koja je veoma važna sa gledišta evropske stabilnosti", naveo je Tadić.

On je napomenuo da se u pregovorima Beograda i Prištine trenutno razgovara o tehničkim pitanjima kao što su telekomunikacije i nestala lica, ali da se Beograd "nada prelasku na teža pitanja, što zavisi i od druge strane".

Tadić je istakao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da uhapsi generala Ratka Mladića i preda ga međunarodnoj pravdi, kao što je to učinjeno u slučaju 44 do 46 optuženih za ratne zločine, naglasivši da je siguran da Mladića ne štiti nijedan segment vojske.

2024 © - Vesti online