Petak 08.04.2011.
06:41
Beta, Vestionline

Libija: Borbe u predgrađu Misrate

Pobunjenici ističu da su odbili napade Gadafijevih snaga...
 

"Situacije ja mirna u centru grada koji je još uvek pod našom kontrolom. Ipak, borbe se odvijaju na rubu grada. Odbili smo pokušaj Gadafijevih snaga da izvrše napredovanje u grad", rekao je portparol za AFP.


On je i dodao da je "grad bio meta raketnih napada Gadafijevih snaga koje žele da spreče da pomoć stigne do Misrate". Prema njegovim rečima, međunarodne koalicione snage izvršile su vazdušne napade na Gadafijeve trupe koje se nalaze pred gradom.


Prvo angažovanje švedskih aviona posle 50 godina

Švedski vojni avioni učestvovali su u vazdušnim operacijama u Libiji, što je prvo agažovanje aviona Vazduhoplovnih snaga nordijskih zemalja u poslednjih 50 godina, prenose beogradski mediji.


Portparol švedske vojske rekao je da su švedski vojni avioni, prema planu i komandi NATO, obavili misiju u trajanju od oko 40 minuta i bezbedno se vratili u vojnu bazu na Siciliji, na jugu Italije, prenela je agencija Rojters.


Poslednji put vojska Švedske bila je angažoavna u borbenim misijama u Kongu u ranim šezdesetim godinama prošlog veka u okviru misije Ujedinjenih nacija.

Kusa ispitan u vezi sa napadom iznad Lokerbija

Musa Kusa

Škotski zvaničnici, koji istražuju bombaški napad iznad mesta Lokerbi 1988. godine, ispitali su bivšeg libijskog ministra spoljnih poslova Musu Kusu, prenose beogradski mediji.

 

Detektivi su se sastali sa Kusom, pre prebega u Britaniju najbližim saradnikom libijskog lidera Moamera Gadafija, jer veruju da raspolaže informacijama o tom terorističkom napadu u kojem je poginulo 270 ljudi, javio je BBC.

  

EU ne odobrava poseban status izbeglicama iz Libije

Zemlje članice Evropske unije odbile su da dodele specijalan status Libijcima koji beže iz ratom zahvećene zemlje jer "nisu ispunjeni potrebni uslovi", preneo je izvor iz diplomatskih krugova u Briselu.


Ipak, situacija u Libiji zbog koje su njeni građani primorani da napuste zemlju zbog ratnih dejstava još uvek je predmet razmatranja zemalja članica EU.


Evropska komesarka za imigraciju Sesilija Malmstrom pozvala je na pokretanje privremene procedure za dobrovoljno prihvatanje Libijaca.


Međutim vlade evropskih zemalja odbile su da raspravljaju i o takvom predlogu. "Nisu ispunjeni uslovi za početak procedure koji podrazumevaju masovan priliv izbeglih osoba na teritoriju EU", preneo je izvor ocenu vlada EU.

2024 © - Vesti online