Četvrtak 07.04.2011.
20:58
Vestinoline

Ništa od nezavisnosti RS, BiH ostaje

BiH ostaje jedna zemlja
 

"Otcepljenje bilo kojeg dela zemlje, ne samo da je neustavno, nego je i nemoguće. Retorika kojom se makar nagoveštava mogućnost je neprihvatljiva i opasna", upozorio je Mun u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. On je kazao da jedino BiH "zasnovana na Ustavu i legislativi koja iz njega proizlazi, može ostvariti cilj integracije u Evropu".

Američki ambasador je, kako prenose sarajevski mediji, rekao da građani BiH moraju da prihvate činjenicu da dalje promene unutrašnjih granica i teritorijalne organizacije nije moguće postići.

"Sjedinjene Države uvažavaju činjenicu da svi konstitutivni narodi imaju svoje legitimne probleme, ali svaki politički interes koji se fokusira na nemoguće teritorijalne zahteve samo će potpaliti etničke podele i skrenuti pažnju s reformskih procesa i evropskih integracija kojom bi se poboljšao životni standard", rekao je on.

Mun je kazao da je u proteklih pet godina, za razliku od svojih suseda, BiH "prošla kroz razočaravajući period stagnacije i propuštenih prilika" i dodao da će njegova zemlja podržati visokog predstavnika u BiH u aktivnostima usmerenim na sprečavanje kriza kojima se na efikasan način ne bave lokalni političari.

Američki diplomata je odbacio optužbe za pristrasnost međunarodne zajednice prema nekim od entiteta, navodeći da BiH trebaju efikasne i funkcionalne vlasti na svim nivoima.

2024 © - Vesti online