Četvrtak 07.04.2011.
01:34
Večernje novosti

Patrijarh Irinej: Ne u EU po svaku cenu!

Patrijarh Irinej
 

"Tamo (u Evropi) nam je mesto još od srednjeg veka. Ka njoj idemo sa bogatom kulturom i istorijom", rekao je Irinej u intervjuu za Večernje novosti.


Upitan o odnosu SPC prema desničarskim organizacijama poput "Dveri srpske", "Obraza" i "Naši 1389", Irinej je rekao da nijednu od tih organizacija nije osnovala crkva i da one imaju "dobrih stavova", ali da SPC ne podržava "sva njihova razmišljanja".


"Mi posmatramo njihov rad i priznajemo da tu ima dobrih stavova i pogleda, mada postoje i oni koji predstavljaju njihovo mišljenje", rekao je patrijarh i dodao da crkva pozdravlja "sve što je dobro odakle god da dolazi", ali da ne znači i da podržava sva njihova razmišljanja.


"Ove organizacije nisu postale našom voljom, a u javnosti se predstavljaju time što zastupaju stavove crkve", rekao je Irinej govoreći o desničarskim organizacijama.


Upitan o raščinjenom vladici Artemiju, Irinej je rekao da je bivši episkop Artemije "velika rana srpske crkve" i da će ako ne bude prihvatio razgovor biti isključen iz crkve.


"On nije raščinjen ni pod čijim pritiskom, niti po bilo čijoj volji sa strane. Drugačije se nije moglo. Nekoliko godina je bio u raskoraku sa Saborom i Sinodom i postao je velika smetnja rešavanju problema na Kosovu", rekao je Irinej i dodao da je Artemije pogrešio u tome što je "Kosovo smatrao ličnim, a ne problemom srpske crkve i naroda".


"Veliki greh je počinio što je povukao monahe iz manastira da bi na kraju uradio nešto što se graniči sa bespameću. Uvek je tvrdio da to neće činiti, ali ovo što radi je raskol koji je nebivao", rekao je Irinej.


Na pitanje o merama protiv Artemija, patrijarh je rekao da će pokušati da razgovara s njim.


"Pokušaćemo da razgovaramo s njim iako on već dugo odbija bilo kakav dijalog. Ukoliko ni to ne prihvati, učinićemo ono što je najtragičnije za jednog hrišćanina - biće izopšten iz crkve", rekao je Irinej.

2024 © - Vesti online