Sreda 06.04.2011.
14:48
Srna

Rusi prodaju Amerima helikoptere za Avganistan

Ruski Mi-17 i Mi-8

SAD i Rusija duže od godinu dana vode razgovore o ovom sporazumu kojim bi trebalo da budu obezbeđene neophodne letelice za misiju NATO u Avganistanu.

"Amerikanci su me obavestili da će ugovor biti uskoro potpisan. Očekujemo da će 21 helikopter tipa 'Mi-17' stići u Avganistan do kraja godine", rekao je general avganistanskih vazduhoplovnih snaga Abdul Vahab Vardak.

Prema njegovim rečima, dogovorena cena jednog helikoptera je 17,5 miliona dolara. Helikopter "Mi-17" je verzija za izvoz letelice "Mi-8 Hip". Trenutno se proizvodi u dve fabrike u gradu Kazanu u regionu Volge i gradu Ulan-Ude na istoku Sibira. Ima turbo motore i može da prevozi 37 putnika.

Specijalni nemački predstavnik za Avganistan i Pakistan Mihael Štajner rekao je da će NATO pružati podršku i održavati vozila, ali da će buduće popravke raditi ruski inženjeri. Rusija će, takođe, pomagati u obuci avganistanskih pilota.

NATO, koji je prvobitno počeo pregovore sa Rusijom, smatra da je nedostatak helikoptera jedan od glavnih hendikepa u borbi sa talibanima.

2024 © - Vesti online