Sreda 06.04.2011.
10:42
Srna

"Karla sprečila optužnicu za bombardovanje SRJ"

Džefri Najs ne prestaje da šokira izjavama za srpske medije

Najs je naveo da je Tužilaštvo imalo spremljen izveštaj o bombardovanju Jugoslavije, ali da je ''odlučeno da se zbog nedostatka dokaza ne podiže optužnica''.

Na pitanje lista da li danas smatra da je bilo dovoljno dokaza za optužnicu protiv lidera NATO za bombardovanje Jugoslavije, Najs nije želeo da se izjasni.

Odgovarajući na pitanje zašto čelni ljudi OVK, Hašim Tači i Agim Čeku nisu nikada procesuirani u Tribunalu, Najs je rekao da su oni bili političari i da u slučajevima u kojima postoji mnogo strana u sukobu postoje slabosti, kao i u slučajevima protiv nacista posle Drugog svetskog rata.

"Što se kosovskih Albanaca tiče, nije tako jednostavno podići optužnicu protiv nekoga samo zato što mislite da je kriv. Potrebni su dokazi za suđenje. Ako nema dovoljno dokaza, šta se može?", rekao je Najs.

Na pitanje zašto Tužilaštvo Tribunala nikada nije procesuiralo slučaj ''Žuta kuća'', Najs je odgovorio da taj slučaj nikada nije dospeo do njega. 

"Sada vidimo, na osnovu dokumenata koji su procurili u javnost, da su u Tužilaštvu znali za to. Tada, 2002-2003. godine to je bilo na nivou glasina. Čak i 2004. kada je bila istraga i kada su objavljeni ključni dokumenti o 'Žutoj kući'. Da je bilo dovoljno dokaza da se neko optuži, Tužilaštvo bi to sigurno uradilo. Ali dovoljno dokaza nije bilo", naveo je Najs.


Branio bi Mladića

 

Džefri Najs je u prošlonedeljnom intervjuu "Vestima" na pitanje da li bi branio Ratka Mladića rekao da bi principijelno to uradio, ali da je u praksi tako nešto nemoguće jer bi se našao u sukobu interesa.

U slučaju da Ratko Mladić bude uhapšen posle zatvaranja Tribunala, Najs pretpostavlja da će Međunarodni krivični sud jednostavno preuzeti predmet i suditi mu po pravilima Haškog tribunala, što se već desilo u slučaju Čarlsa Tejlora.

Na pitanje da li postoji mogućnost da neki od sudova u regionu sudi Mladiću, Najs je rekao da bi to možda moglo da bude u Bosni, gde postoje međunarodne sudije i dobri bezbednosni uslovi u sudovima, dodajući da postoji i mišljenje da bi trebalo suditi tamo gde su zločini počinjeni.

Što se tiče predmeta protiv Slobodana Miloševića, Najs je rekao da je on bio budalast, jer nije prihvatio da se svi zločini za koje je optužen odmah uvedu u zapisnik iako su, kako je rekao, najbolji dokazi Tužilaštva stizali nedeljama, mesecima i godinama pošto je suđenje počelo.

2024 © - Vesti online