JOVANOVIĆ

 

Po dedinoj priči, u Pridvoricu su došli iz okoline Loznice, i zato su ih u selu nazivali Lozancima. Naš čitalac nažalost nema nikakve dokumentacije. Krsna slava - Đurđic, 16. novembra. Jovanovići g. Slaviše, tipičan su primer porodice koja je iz njima poznatih razloga dobro "zametala" svoje tragove u toku mnogih seoba u poslednja dva veka. Sve porodice Jovanovića u selima oko Blaca i drugde u Toplici (Pljakovo, Barbatovac, Donje Grgure, Trbunje), bez obzira na krsno ime koje slave, većinom vode poreklo od Brusa, tj. sa Kopaonika i njegovih potplaninskih sela, i od Aleksandrovca. Tako za Jovanoviće u selu Lazarevcu, izvor kaže da starije poreko vode od Božovića iz Crne Gore, dok se za neke druge navodi da im je prethodni zavičaj bio na Kosovu ili u Metohiji.
 

Za Jovanoviće iz Blaca (čitalac nije naveo slavu), kaže da potiču iz sela Lepenca, sa Kopaonika. U Aleksandrovačkoj Župi ima više porodica Jovanović. Postoji podatak, preko srodstva sa jednom drugom familijom u ovoj oblasti, da su Jovanovići iz Brzeća (na Kopaoniku), a slava su im Sv. Vrači. U selu Tulež, u Aleksandrovačkoj Župi, takođe su sa Kopaonika, iz mesta Kriva Reka, nastanjeni u deset domaćinstava, sa slavom Sv. Đorđe. Ima ih takođe doseljenih iz Pipera, sa slavom Aranđelovdan, a iz Rokaca s Kopaonika su Jovanovići u Donjem Stupnju (slava Sv. Sava). Jedan od mogućih tragova bi bili još jedni "đurđevštaci"- Jovanovići iz sela Puvac (Puhovac) koji su se ovde nastanili iz Jankove Klisure u selu Prebreza sa Kopaonika, a tamo odnekud iz Crne Gore. 

U Gornjem Ibru su zabeleženi Jovanovići sa slavom Đurđic u selu Gotovac, koji vode poreklo iz Cerja u Gokčanici. U Cerju su Jovanovići - Kuzmanci iz susednih Predola koji slave Đurđic, a preslava im je Đurđevdan. Upravo je ovo bio jedan od putokaza za Jovanovićima koji nisu iz Crne Gore od pre dva veka, već iz tadašnje Hercegovine. Verodostojan trag su ostavili u selu Brezna, gde su se doselili pod drugim prezimenom - Gavrilovići ili Drinjani, jer su zbog neke nevolje krili prebivališta i prezimena!

Tamo ih i danas ima u dve kuće sa slavom Sv. Đorđe i Đurđic, a doselili su se 1872. iz sela Koprivne u račanskom srezu. U vezi s prezimenima, da dodamo, da bi ovaj porodični nadimak Gavrilovića mogao da bude dokaz veze sa okolinom Loznice, mada imaju i bar dve Lozne, kod Trstenika i Bijelog Polja, po kojim su mogli prozvati Lozancima pretke našeg čitaoca!

2024 © - Vesti online