Utorak 05.04.2011.
12:38
Vestionline

SAD obustavile napade na Libiju

Sad NATO a ne SAD bombarduje Libiju
 

SAD su planirale da obustave svoje učešće u borbenim akcijama u Libiji i lansiranje raketa dugog dometa "tomahavk" tokom prošlog vikenda, ali su prihvatili zahtev NATO da nastave sa učešćem u vazdušnim udarima u narednih 48 sati, sve do sinoć u 22 sata po srednjeevropskom vremu, prenela je agencija AFP.

"Američki borbeni letovi završeni su u 22 sata. NATO preuzima komandovanje američkim avionima u pripravnosti", izjavio je portparol Pentagona, kapetan Darin Džejms.

"Avioni američke avijacije ostaće u stanju pripravnosti ako NATO bude zahtevao njihovu podršku", dodao je Džejms.

Borbene avione za izvođenje napada i operacije presretanja nad Libijom sada će obezbeđivati Velika Britanija, Francuska i druge članice NATO, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Alijanse.

Istovremeno izaslanik libijske vlade u razgovoru sa turskim zvaničnicima izrazio je spremnost Moamera Gadafija da se okončaju oružani sukobi u zemlji, dok se u Ankari očekuje dolazak i delegacije opozicionog Nacionalnog saveta Libije.

"Libijska vlada želi da se borbe što pre okonačaju", izjavio je Gadafijev izaslanik Abdulati al-Obeidi, koji je kasno sinoć razgovarao sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom, preneli su lokalni mediji.

Turski zvaničnici, koji imaju kontakte i sa libijskom vladom i sa pobunjenicima, ranije su savetovali Gadafiju da se povuče kako bi se odredio prelazni lider, koji bi doveo do pomirenja u zemlji koju potresaju nemiri od polovine februara. On to, očigledno, zasad ne prihvata.

U Ankari je najavljeno da se, kako se ističe, "ovih dana" očekuje dolazak i predstavnika pobunjenika u Libiji. Turska je izrazila spremnost da posreduje između dve strane, ukoliko one prihvate ovu inicijativu.

U međuvremenu predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je Libija spremna da održi izbore i reformiše svoj politički sistem, ali da samo libijski narod može da odluči da li njegov vođa Moamer Gadafi ostaje i dalje na čelu države.

"Mi možemo da imamo bilo koji politički sistem, sprovedemo bilo koje promene - ustav, izbore, bilo šta, ali samo vođa mora to da vodi dalje. To je naš stav", rekao je Musa sinoć.

"Zbog čega vi treba da odlučite šta je Libijcima činiti? Zašto oni (zapadne zemlje) ne kažu: Libijski narod treba da odluči da li libijski vođa treba da ostane ili ode, kao i da narod odluči o tome da li će imati drugačiji politički sistem ili ne".

"Niko ne može da dođe u Libiju i kaže - vi treba da se rešite svog vođe, ili vašeg sistema ili vašeg režima", rekao je Musa.

2024 © - Vesti online