Ponedeljak 04.04.2011.
18:47
Vestionline

Hrvatska: Otkriven neonacista među popisivačima

Među popisivačima u Hrvatskoj otkrivena osoba osuđena za rasne i druge diskriminacije
 

"Zbog nedopustivog propusta Državnog zavoda za statistiku stanovništvo u Svetoj Nedelji kod Zagreba popisuje osoba osuđena za krivična dela rasne i druge diskriminacije. Do toga je došlo zbog isključive odgovornosti nadležnih institucija koje, osim punoletnosti i čitkog rukopisa, nisu postavile nikakve kriterijume za posao popisivača stanovništva. Tako pitanja o verskoj i nacionalnoj pripadnosti, kao i vrsti životne zajednice u kojoj osobe žive, mogu ispitivati osobe koje na konkursu nisu morale priložiti i potvrdu o nekažnjavanju", navodi se u saopštenju.

Popisivač stanovništva u Svetoj Nedelji je izvesni Martin Stojaković, kome nakon izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne, traje trogodišnji rok uslova zbog krivičnog dela rasne i druge diskriminacije tokom koga se mora redovno javljati nadležnim službama.

Iz presude suda u Velikoj Gorici vidi se da je Stojaković 2007. godine kreirao blog preko koga je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Jevreja, ističući nadmoć bele rase, vređao izraelsku naciju i jevrejstvo i pozivao na deportaciju gejeva i lezbejki u logore, uključujući i pozive na ubistva i istrebljenje, za šta je i osuđen, ističe se u saopštenju.

"Stojaković je, takođe na tom blogu postavio i broj telefona aktiviste za ljudska prava LGBT osoba, našeg kolege, s porukom 'učinite njegov život jadnim', nakon čega je kolega dobivao pretnje smrću", ističe se uz naglasak da Stojaković na sudu nije izrazio žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uverenja i postupanja.

"O svemu smo informisali predsednika županijske popisne komisije, župana Zagrebačke županije, Stjepana Kožića, čiji se potpis nalazi ispod objavljene liste popisivača stanovništva za tu županiju", navodi se u saopštenju koje je za Centar za LGBT ravnopravnost potpisao Marko Jurčić.

2024 © - Vesti online