Ponedeljak 04.04.2011.
19:13
Beta

Selo se zgrozilo: Skinule burke i otišle na skijanje

Kako žena da skija sa burkom?

Uprkos neodobravanju muškaraca, deset žena iskoristilo je nedavni sneg i dolazak instruktora skijanja u njihov grad da bi naučile ovaj sport.

Kako prenosi AFP, časove skijanja drži Italijan Nando Rolando, kojeg je pod okriljem lokalne misije Ujedinjenin nacija, poslala Fondacija Aga Kan kako bi pokrenula turizam u ovoj oblasti. Rolando kaže da nije imao nikakvih problema da nađe dovoljno muških polaznika, ali da je stvar bila mnogo teža kada je reč o ženama. Ideji da se i žene priključe kursu suprotstavile su se čak i njegove kolege, navodeći da one u ovom kraju gotovo nikada ne izlaze iz kuće bez burke.

Rolando je ipak odlučio da svoje usluge ponudi i ženama i uspeo da zainteresuje desetak njih koje danas uče da skijaju.

"Ovo je prvi put da nešto radim za sebe", kazala je jedna od početnica kursa skijanja.

Žene koje uče da skijaju imaju između 20 i 30 godina, studiraju ili rade u Bamijanu i potiču iz "progresivnih" porodica, kažu u Fondaciji Aga Kan. Nijedna na skijanju ne nosi burku, ali su im glave uredno pokrivene maramom. Prizor razdraganih žena na skijama se mnogima ne dopada, posebno ne muškarcima po kojima žene ne bi smele da se pojave u javnosti bez burke.

"Sa burkom bi bilo nemoguće videti pistu", kaže jedna od skijašica, koja tvrdi da skijanje bez vela nije u suprotnosti sa islamskim pravilima. S njom se slaže i jedan mladi verski službenik, koji tvrdi da "ukoliko je žena propisno pokrivena, nije potrebno da nosi burku".

2024 © - Vesti online