Ponedeljak 04.04.2011.
14:32 >> 15:47h
Politika, Jutarnji.hr

"Srbija priznala agresiju na Hrvatsku"

Priznanje agresije se krije iza medalja, tvrde Hrvati

"Srpsko ministarstvo odbrane i Vlada priznaju agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju i potvrđuju da je Vojska Srbije naslednik JNA", objavio je "Jutarnji list"!

Povod za ovakav zaključak zagrebačkog lista je Pravilnik o vojnim spomen-medaljama i vojnim spomenicima, koje je donelo ministarstvo odbrane Srbije, a kojim se za pripadnike srpske vojske uvode spomen-medalje za učestvovanje u borbama na teritoriji SFRJ, SRJ i Republike Srbije.


"To znači da će odlikovanja dobiti osobe koje su u odorama JNA sudjelovale u ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini", naglašava "Jutarnji".

Pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane srpskoga ministarstva obrane, objasnio je za "Politiku" da će prve spomen-medalje za učestvovanje u ratovima u SFRJ i SRJ pripadnici Vojske Srbije dobiti krajem proleća.

Da bi neko mogao biti predložen za to priznanje mora dokazati da je učestvovao u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ i SRJ i da nije učinio delo suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog i ratnog prava. Pukovnik Ristić tvrdi da će medalje za sada dobiti samo aktivna vojna lica. Penzionisani oficiri nisu u trci za orden, a pukovnik Ristić ističe da će se raditi na promeni Pravilnika kako bi i oni dobili ta priznanja.

Hrvatska traži od ambasadora da ispita slučaj

 

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas od ambasadora Hrvatske u Beogradu da ispita najave da će uskoro biti dodeljene vojne spomen-medalje za učešće u ratovima na teritoriji SFRJ, rečeno je danas agenciji Beta u tom ministarstvu.

 

"S obzirom na najave od ambasadora u Beogradu zatraženo da vidi šta se skriva iza te oduke, odnosno o čemu je tu reč. Do tada ne možemo ništa da komentarišemo", rekao je Beti portparol Ministarstva spoljnih poslova Mario Dragun.


"Ovo je jasno priznanje Republike Srbije da je JNA učestvovala u agresiji na Hrvatsku. Pomalo mi je čudno što je zvanična srpska politika na ovaj način priznala svoju agresorsku ulogu u našoj zemlji jer to dosad nisu priznavali", rekao je Ante Kotromanović, saborski zastupnik i učesnik rata u Hrvatskoj. 


On je dodao da bi se realizacija te najave Srbiji mogla "obiti o glavu" u slučaju tužbe Hrvatske za genocid, jer, kako je rekao, Srbija poriče da je učestvovala u ratovima na području bivše Jugoslavije, a sada deli medalje.

Funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Hebrang izjavio je da Hrvatska na to mora da reaguje i da "pokuša bilateralnim putem da spreči dodelu medalja onima koji su u Hrvatskoj sejali smrt u petogodišnjoj agresiji".

"Ukoliko se problem ne reši bilateralno, potrebno ga je rešiti pomoću međunarodnih institucija", rekao je Hebrang za T-portal.

2024 © - Vesti online