Ponedeljak 04.04.2011.
13:49
Beta

Pobunjenici uz pomoć NATO zauzeli Bregu

Pobunjenici uz pomoć NATO-a zauzeli Bregu

Brega je predstavljala poprište bitaka tokom više nedelja sukoba duž istočne obale Libije. Pobunjenici su, uz podršku vazdušnih napada međunarodne koalicije, postigli značajne uspehe, a Brega se, navodi agencija Asošiejted pres (AP), danas nalazi pod kontrolom pobunjenika.

Izaslanik libijskog vođe Moamera Gadafija rekao je juče grčkom premijeru Jorgosu Papandreuu da Gadafi traži način za izlasak iz krize.

Al Obeide iz Grčke putuje u Tursku i na Maltu, što po oceni AP-a, predstavlja znak da Gadafijevog tvrd stav omekšava pod pritiskom neprestanih napada.

NATO: Greškom smo pogodili ljude, ali Gadafijeve

NATO pogodio sanitetsko vozilo u kome je bio student medicine

Među civilnim žrtvama koje su greškom ubijene u vadušnom napadu snaga NATO nedaleko od Brege u Libiji, ima i "ubačenih Gadafijevih elemenata", rekao je u intervjuu italijanskoj Stampi šef libijske opozicije Mustafa Abdeldžalil.

Na pitanje novinara italijanskog lista o toj mogućoj grešci NATO, šef Prelaznog nacionalnog saveta (PNS) rekao je: "To se mora uzeti u obzir i zbog toga nam je zaista žao".

"Ali želim da dodam da smo nakon interne istrage proverili da je među stradalim mladim revolucionarima bilo i ubačenih Gadafijevih elemenata", rekao je on ne precizirajući ko su ti "elementi".

Devet naoružanih pobunjenika koji su se borili protiv Gadafijevog režima poginulo je u napadu NATO-a, kao i četiri osobe koje su se nalazile u ambulatnim kolima, vozač i student medicine iz Bengazija, saopštio je u subotu uveče portparol libijske opozicije u Bengaziju, Abdulhafiz Goga.

2024 © - Vesti online