Ponedeljak 04.04.2011.
14:06
D. Lukić - Vesti

Zavera oko KiM (1): Svesno krili zločine Tačija

Saveznici: Hilari Klinton i Hašim Tači
 


Mat Makalester, svojevremeni dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, potpisao je ovo istraživanje, kako sam navodi, o organizovanom kriminalnom delovanju, ubistvima, trgovini ljudima, narkoticima i ljudskim organima, a ključni nalaz je da su američki i NATO funkcioneri u pokrajini imali pred sobom čvrste, pismene dokaze o zločinima Hašima Tačija i dobrog dela današnjeg albanskog političkog vrha u Prištini.

SAD ignorisale i optužbe Albanca


U istraživanju stoji da je čak i Florin Krasnići, albanski biznismen iz Bruklina, koji je sve vreme rata slao iz Amerike za OVK velike količine novca i automatskih pušaka, rekao za "Post" kako je lično obavestio Stejt department o korupciji i kriminalu albanskog političkog vrha na Kosovu, ali je svaki put bio ignorisan: "Možete da budete korumpirani do guše; dok god održavate situaciju stabilnom, vi ste dobrodošao prijatelj", priča Krasnići.

Amerikanci su, stoji u ovom istraživanju, prednjačili u sprečavanju svakog pokušaja nezavisne istrage: "SAD i delovi misije UN na Kosovu zauzeli su stav da je održavanje mira, ili privida mira, između Albanaca i Srba, po svaku cenu, prioritet koji nadvisuje sve druge obzire, uključujući i otvaranje dosijea o zločinima i užasnom kršenju ljudskih prava i sloboda", stoji doslovce u istraživanju "Posta".


Jedan od najvažnijih nalaza ovog istraživanja je da su Amerikanci na Kosovu "svesno i sa punim znanjem" štitili Tačija i njegove saradnike od optužbi za najteže zločine, od samog početka savezničke agresije, pa sve do današnjeg dana.

Makalester precizira da su američki funkcioneri u Prištini imali odmah posle okupacije pokrajine u rukama obaveštajne izveštaje o kriminalu i zločinima Tačija i OVK.


Autor navodi specifične obaveštajne papire, među njima i onaj koji je na svakoj stranici imao belešku da je isključivo za visoke američke i NATO funkcionere i da je strogo poverljivog karaktera.

Pozivajući se na izveštaj iz 2002. godine, jedan bivši obaveštajac NATO sa Kosova, poverava da je lično imao uvida u seriju dokumenata o organizovanom kriminalu albanskog vrha u pokrajini, ali da Amerikanci i NATO koji su, takođe, imali pred sobom ove dokumente - "nisu hteli ništa da preduzmu, što me je razočaralo, ali i obeshrabrilo".

Sve najgore o današnjem Kosovu


"Global Post" je dugo vremena istraživao "mračni svet" skrivanih istina na Kosovu koje je danas "utonulo u korupciju i zastrašivanje ljudi; u kome su Tači i njegovi ljudi iz OVK bili ključni saveznici SAD i NATO u ratu 1999. godine; u kome niko ne sme da kritikuje premijera, mada su i on i mnogi njegovi saradnici optuženi za zločine i kontinuirano kršenje ljudskih prava".

Sutra čitajte: Zavera oko KiM (2): Nedodirljivi šef mafije

2024 © - Vesti online