Nedelja 03.04.2011.
22:51 >> 23:43h
Vestionline

Gadafijev izaslanik u Atini

Gadafi poslao izaslanika u Grčku
 


Abdul-Ati Al-Obeidi, bivši libijski premijer koji je bio Gadafijev izaslanik i ranije tokom sadašnje krize, a sada je vršilac dužnosti ministra inostranih poslova, razgovarao je sa premijerom Jorgosom Papandreuom u nedelju uveče, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčki zvaničnici ne žele da iznesu nikakve detalje o sadržini razgovora, niti da kažu gde je održan sastanak. Papandreuov kabinet je saopštio da je premijer Libije al-Bagdadi Mahmudi u telefonskom razgovoru u subotu zatražio da Al-Obeidi bude primljen u Atini.

Jorgos Papandreu

Papandreu je o krizi u Libiji u petak razgovarao sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, u subotu sa premijerom Katara, šeikom Hamadom bin Džabr Al-Tanijem i u nedelju sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Al-Obeidi je u petak rekao za britansku televiziju da Gadafijeva vlada pokušava da ugovori razgovore sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom da bi se našao izlaz iz krize. Al-Obeidi je marta bio uključen u pregovore sa Afričkom unijom.

Grčka tradicionalno ima dobre odnose sa Libijom i Gadafijem koga je Papandreu posetio prošlog leta.

Pre sastanka Evropske unije o krizi u Libiji jedan libijski izaslanik je marta posetio Atinu i razgovarao u Ministarstvu spoljnih poslova.

Izaslanik: Libija želi okončanje sukoba


Zamenik libijskog ministra spoljnjih poslova Abdelati Obeidi poručio je grčkom premijeru Jorgosu Papandreuu da Libija želi okončanje sukoba u zemlji, saopštili su grčki zvaničnici.

 

"Izgleda da libijske vlasti traže rešenje. Neophodno je uložiti ozbiljan napor za uspostavljanje mira i stabilnosti u tom regionu", izjavio je grčki ministar spoljnjih poslova Dimitris Drucas posle sastanka libijskog izaslanika Obeidija i premijera Papandreua.

 

Drucas je agenciji Rojters kazao da je Obeidi Papandreuu rekao da Libija želi okončanje sukoba i da će iz Grčke otputovati na Maltu i u Tursku.

 

Sukobi u Libiji traju od 15. februara kada su se opozicione snage pobunile protiv režima Muamera el Gadafija.

2024 © - Vesti online