Nedelja 03.04.2011.
18:13 >> 19:48h
Srna

"Rose" maltretirale srpskog novinara zbog tablica

Pripadnici KPS-a 

"Na nepriličan i ponižavajući način pripadnici specijalne jedinice Rose presreli su njegovo vozilo, kako Stolić kaže, najverovatnije zbog toga što je imao srpske registarske tablice. Stolića su grubo pretresali i priveli u policijsku stanicu u Uroševcu. Kao razlog za ovaj postupak naveli su 'sumnju da poseduje falsifikovanu saobraćajnu dozvolu", navedeno je u saopštenju, koje potpisuje predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Željko Tvrdišić.

Društvo smatra da je u proteklih nekoliko meseci došlo do eskalacije napada, različitih oblika iskazivanja netrpeljivosti i bahatog ponašanja predstavnika kosmetskih institucija prema novinarima koji izveštavaju i rade na srpskom jeziku, "koje KPS doživljava kao neprijatelje i uljeze na svojoj teritoriji".

"Incidenti koji su se dogodili zahtevaju hitnu intervenciju Euleksa koji mora pokrenuti istragu protiv ovakvog ponašanja pripadnika Kosovske policije. Slobode medija i rad njihovih predstavnika drastično se ugrožavaju, što kreira atmosferu straha i bitno sužava kretanje novinara i onemogućuje njihov rad", istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju se podseća da za dosadašnja maltretiranja novinara i Srba i Albanaca niko nije odgovarao.

Vlasnika "Klokot radija" Nikolu Stolića u petak veče je, prema njegovom svedočenju, u blizini Štrpca više od tri časa maltretirala saobraćajna policija Kosovske policijske službe potpomognuta specijalcima Rose. On je naglasio da su se jedinice KPS-a i Rose grubo ophodile prema njemu, prislanjale ga uz auto i šutirali, stalno mu ponavljajući da sa srpskim tablicama ne može da vozi po Kosovu i Metohiji.

"To jasno govori da je kod njih postojala namera da me maltretiraju i to na kontrolnoj tački u 22.00 časa noću. Moj auto su blokirali njihovim džipovima na obe strane. Smatram da su oni krenulu u poteru za mnom jer su videli da je moj auto sa srpskim registarskim tablicama", naglasio je Stolić, koji je direktor jedne od svega nekoliko radio stanica u Kosovskom Pomoravlju koje svoj program emituju na srpskom jeziku. 

2024 © - Vesti online