Nedelja 03.04.2011.
09:15
Vestionline

Borba Japanaca sa radioaktivnom vodom

Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO) istovremeno je saopštila da su dvojica radnika, koji su se vodili kao nestali od strahovitog zemljotresa 11. marta, pronađeni mrtvi u nuklearnoj elektrani. Radnici su preminuli od višestrukih povreda samo sat po udaru zemljotresa, naveo je Kjodo.

Stručnjaci pokušavaju da spreče još veću katastrofu
 

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost u međuvremenu je saopštila da je količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena i da će inženjeri pokušati danas da ubrizgavanjem upijajućeg polimera u cevi koje vode ka jami spreče veću katastrofu.

Japanski zvaničnici potvrdili su da takvih pukotina nema ispod zgrada u kojima su smešteni drugi reaktori, a TEPCO u saopštenju navodi da je količina radioaktivnog joda u vodi pronađenoj u jami 10.000 puta veća od dozvoljenog nivoa.

U međuvremenu vlasti Minamisanrikua, jednog od najteže pogođenih mesta u prefekturi Mijagi, odlučile su da evakuišu 1.100 svojih žitelja u susedne gradove.

Oko 25.000 spasilaca detaljno pretražuje priobalno područje, tokom poslednjeg dana trodnevne operacije koja bi trebalo da utvrdi da li posle zemljotresa i cunamija eventualno ima preživelih među osobama koje se vode kao nestale.

U pretrazi učestvuje 18.000 japanskih i 7.000 američkih vojnika, kao i vatrogasci, pripadnici obalske straže i ronioci. Spasioci su u petak pronašli 35 tela, a juče je potvrđena smrt 31 osobe.

Nacionalna policijska agencija rano jutros je saopštila da je za sada poginulo 12.009 ljudi, a da je u šest prefektura rodbina prijavila nestanak 15.472 ljudi.

2024 © - Vesti online