Nedelja 03.04.2011.
05:45
Ttportal.hr

Mesić Gadafija zvao "brate"

Mesić je u pomenutom intervjuu opisao prijateljski odnos sa libijskim vođom, i demantovao medije koji su objavili njegovu izjavu kako je siguran da Gadafi nije izdao naređenje da se puca na demonstrante.


"Lično, ja mogu da verujem ili ne verujem da je on to učinio, ali jedno je verovati, a drugo je ono što se zaista dogodilo. Svako ko je izdao takvo naređenje mora da snosi odgovornost", rekao je Mesić "Večernjem listu" nakon izbijanja oružanih sukoba u Libiji.

Braća burazeri: Moamer i Stipe

Mesić je Gadafija upoznao još dok je bio predsednik Predsedništva Jugoslavije. "Tito i Gadafi bili su veliki prijatelji i u politici i privatno, što je meni kao Hrvatu i njegovom nasledniku stvorilo jako dobru poziciju, ne samo kod Gadafija, već i u svim državnim institucijama Libije", rekao je Mesić.

Prema Mesićevim rečima, Gadafi je tiha osoba koja se retko se smeje, ali je zato sa njim uvek bio prijateljski raspoložen. Da je poštovao Mesića više nego mnoge druge državnike i da je sa njim uspeo da ostvari prisniji kontakt govori to što ga je Mesić zvao "brate pukovniče" i što je Mesićeva supruga bila jedina supruga nekog državnika sa Zapada i iz arapsko-islamskog sveta koja je bila pozvana u privatnu kuću porodice Gadafi, podseća Tportal.

Mesić je istakao da su priče o zlatnom šatoru i telohraniteljkama predimenzionirane. "Gadafijev šator je jedan sasvim neugledan i običan šator", rekao je Mesić.

2024 © - Vesti online