Nedelja 03.04.2011.
02:53
Beta

Baskija: Desetine hiljada protiv španske vlade

Demonstranti u Baskiji

Španski Vrhovni sud 24. marta je odbacio da legalizuje stranku "Sortu" i zabranio joj učešće na lokalnim izborima u maju navodeći da je ona samo nova verzija "Batasune", političkog krila terorističke organizacije ETA. "Sortu" može da se žali Ustavnom sudu, ali će presuda verovatno biti doneta posle izbora 22. maja.

Na skupu je neobično za separatističke proteste u Baskiji bilo primetno odsustvo zastava te oblasti kao i parola sa zahtevima da se oslobode uhapšeni članovi ETA. Demonstranti su umesto toga nosili natpise poput "Za normalizaciju baskijske oblasti, legalizacija sada".

Odrekli se ETA, žele "Sortu"

"Sortu", stranka osnovana 7. februara, ishod je intezivnih debata u okviru separatističkih grupa povezanih s ETA na kojima je zaključeno da bombe i meci više nisu delotovoran način borbe za nezavisnost Baskije od Španje i Francuske.

Španska vlada je više puta poručila da "Batasuna" i njeni članovi moraju odbaciti ETA i osuditi nasilje da bi mogli imati legalni status i učestvovati u političkom životu Baskije.

Legalizacija za separatiste

ETA je proglasila prekid vatre u septembru a u januaru zatražila stalno primirje, što je učinila i 11 puta tokom svoje 40-godišnje istorije. Poslednji put je trajno primirje zatražila 2006, ali je to završeno eksplozijom bombe u autu na madridskom aerodromu pri čemu je ubijeno dvoje ljudi.

U aktivnostima ETA od kraja 1960-ih ubijeno je više od 825 ljudi. Nju terorističkom organizacijom smatraju Španija, Evropska unija i SAD.

2024 © - Vesti online