Nedelja 03.04.2011.
03:14
Vestionline

"Nismo odgovorni za anti-romske natpise"

Kukasti krst koji je osvanuo na stubu u januaru ove godine
 

Centar mladih Roma apelovao je na nadležne organe i institucije da sprovedu temeljnu istragu i utvrde ko je pravi počinilac, jer objavljene vesti krše pretpostavke nevinosti i sugerišu krivicu maloletnog Roma pre pokretanja krivičnog postupka.

U dnevnim listovima i elektronskim medijima, 29. i 30. marta, objavljena je vest "Maloletni Rom pisao antiromske grafite", u kojoj je navedeno da je grafite, koji su osvanuli u noći između 13. i 14. januara, ispisao maloletni S.Ž. iz Požege.

Objavljena vest zasnovana je na saopštenju Policijske uprave iz Užica, koja je "rasvetlila" krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, što, kako se navodi u saopštenju, nije njena nadležnost, već treba da prikuplja dokaze.

Kako se navodi u saopštenju CEMROP-a, tokom pretresa kuće maloletnog S.Ž., koji je kazao da nije počinio krivično delo, nije nađen nijedan dokaz.

Da podesetimo čitaoce, početkom godine, u romskom naselju osvanula su nacistička obeležja na banderama i kapijama. Žitelji romskog naselja su od tad preplašeni.
 

2024 © - Vesti online