Nedelja 06.12.2009.
11:40
Rojters

Više dece u vrtiću smanjuje rizik od astme

Ovaj nalaz predstavlja još jednu potvrdu tzv. "higijenske hipoteze", po kojoj rano izlaganje imunog sistema deteta mikrobima, životinjama i drugoj deci može da bude prevencija protiv astme, ističe šef istraživanja Metju Gurka.


Gurka i njegov tim su proučili dugoročne podatke jedne studije američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i razvoj dece, koja je pratila preko 1.000 dece, rođene 1991. do njihove petnaeste godine.


Među ovom decom tri odsto ih je imalo upornu astmu od treće godine, dok se kod još 16 odsto njih ona razvila do petnaeste. O otprilike svakom petom detetu obuhvaćenom studijom do treće godine su se kod kuće starali roditelji.

Takođe je svako peto dete počelo da odlazi u vrtić između 16. meseca i treće godine, do je manje od 10 odsto njih boravilo u jaslicama još pre nego što su navršili 15 meseci.


Ispostavilo se da na manji rizik od astme nije uticalo to kolikom je broju druge dece mališan bio izložen do 16. meseca, već samo između 16. i 36. meseca.


Sa svakim detetom više u njegovoj grupi u vrtiću, beleženo je izvesno smanjenje rizika da dete oboli od astme do devete godine. Međutim, ako je u grupi bilo desetoro i više dece, rizik obolevanja od astme se čak povećavao.


Kada je uzet u obzir broj respiratornih infekcija među praćenom decom, pokazalo se da on nije bio od uticaja na rizik obolevanja od astme, što znači da je nešto drugo u dnevnom boravku imalo zaštitno dejstvo, ali još nije jasno šta.

Pretpostavka je da bi to mogle da budu gastrointestinalne infekcije ili prisustvo mikroba uopšte.


Komentarišući ovu studiju, Džon Mekbrajd sa Univerziteta Ohajo napominje da, mada su simptomi astme uvek isti, postaje sve jasnije da uzroci bolesti mogu da budu veoma različiti, pri čemu su genetski faktori najbitiniji, dok su faktori sredine važni u nešto manjoj meri. Zbog toga Mekbrajd ističe da bi ipak oklevao da preporuči roditeljima da smeste decu u vrtić da bi smanjili rizik obolevanja od astme.

Sa tim se slaže i sam Gurka. On naglašava da je najvažnije što će nalazi njegovog tima biti od pomoći kod nekih daljih istraživanja u ovoj oblasti.

2024 © - Vesti online