Subota 02.04.2011.
13:35
Press

Srpski biznismeni žele Zvezdu i Partizan

Fudbalski klubovi „Crvena zvezda" i „Partizan" svojim budućim vlasnicima donosiće ozbiljan profit i zbog toga su veoma interesantni za kupovinu posle izglasavanja zakona o sportu, ocenjuju srpski biznismeni!

Večite komšije kao fabrike novca?
Novi Zakon o sportu, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, definisao je način privatizacije sportskih klubova, a poslovni ljudi poput Toplice Spasojevića, Dragana Đurića i Zorana Drakulića smatraju da su Zvezda i Partizan veoma primamljive "udavače".


Novi Zakon o sportu predviđa da privatizaciju sportskog kluba može da pokrene samo nadležno ministarstvo. Eventualni kupac postaje vlasnik kluba i klupskih sportskih objekata, ali zemljište ostaje u vlasništvu države. Takođe, promena namene sportskih objekata moguća je samo pod uslovom da nije u pitanju objekat od nacionalnog značaja i uz obavezu da vlasnik kluba napravi sličnu građevinu na nekom drugom mestu.


Prema rečima biznismena Zorana Drakulića, bivšeg člana Upravnog odbora i predsednika Skupštine Košarkaškog kuba "Crvena zvezda", takvi uslovi su sasvim prihvatljivi. 

Mislim da kupovina Zvezde ili Partizana pod ovakvim uslovima ima smisla i da bi to uz pravilno rukovođenje klubovima i njihovom imovinom predstavljalo isplativo ulaganje. Činjenica da vlasnik kluba ne može da bude vlasnik zemljišta nije toliko bitna. Najvažnije je da može da raspolaže objektima, a dobro je i što postoji promena namene objekta kao opcija, naravno u dogovoru sa državom - ističe Drakulić.


Bivši predsednik Fudbalskog kluba "Crvena zvezda", vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević, kaže da je generalno protiv privatizacije klubova. Ipak, on priznaje da bi privatizovani klubovi lakše funkcionisali i da bi verovatno donosili profit, što sad nije slučaj.


"Dok sam bio u Zvezdi, smatrao sam da je privatizacija klubova loša ideja. Zvezda i Partizan su ikone srpskog sporta i na neki način kao takvi pripadaju svim građanima. Naš fudbal jeste u lošoj materijalnoj situaciji, ali smatram da treba naći neki drugi model da im se pomogne. Jeste teško finansijski upravljati kada nema kontrole nad vlasništvom i u tom smislu novčano jeste lakše ako je klub u nečijim rukama. Ali u tom slučaju, čim bi klub počeo da donosi profit izgubio bi dušu i to više ne bi bilo to. Ipak, privatizovani klubovi će sasvim sigurno lakše funkcionisati i donosiće zaradu svojim gazdama", smatra Spasojević.


Aktuelni predsednik FK „Partizan" i vlasnik kompanije „Zekstra" Dragan Đurić smatra da je privatizacija dva naša najveća kluba dobra ideja.

2024 © - Vesti online