Subota 02.04.2011.
07:43
Vestionline

Odluka o izručenju Azre Bašić na leto

Na statusnoj konferenciji, sud je odbrani Bašićeve takođe odobrio rok do 29. aprila da podnese pravnu agumentaciju za svoje traženje da se odbije zahtev za njeno izručenje BiH.O pravnoj argumentaciji odbrane raspravljaće se na ročištu 21. juna, izjavio je Partik Neš, koga je sud postavio za branioca.

Hapšenje Azre Bašić

On je rekao da pitanje izručenja nije jedino koje se u ovom trenutku postavjja pred sud, ali da je ključno i da se sva ostala pravna pitanja mogu podvesti pod njega. Neš je dodao da još nije podneo zahtev za njeno puštanje na slobodu uz kauciju, jer smatra da je sada za to još rano.

I tužilastvo i odbrana su potvrdili da sud konačnu odluku o ekstradiciji Bašićeve može doneti na ročištu 22. avgusta, ili nešto kasnije.

Azra Bašić (52) je optužena za mučenje i ubistva zarobljenih Srba u tri logora u blizini većinski srpskog naselja Čardak, u Derventi, od aprila do juna 1992. godine, dok je bila zapovednik u hrvatskoj jedinici.

Optužnica je tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "S" u meso zatvorenika.

Bašićeva je rođena kao Azra Alešević, 22. juna 1959. godine u Rijeci i udala se za Nedžada Bašića u martu 1994. u BiH.

2024 © - Vesti online