Petak 01.04.2011.
21:41
Beta

Žestoke borbe u Obali Slonovače

Dim se vijori sa ulica u Abidžanu

Snage Alasana Uatare, predsednika koga priznaje međunarodna zajednica, borile su se protekle noći da zauzmu poslednja uporišta Gbagba u Abidžanu, u nastavku blic ofanzive koja je počela u ponedeljak.


Uatarine snage zauzele su državnu televiziju RTI, koja se nalazi blizu predsedničke palate u Abidžanu. Portparol Uatarinog ministra odbrane, kapetan Leon Kuaku Ala, potvrdio je oko ponoći za agenciju Frans pres da je televizija u njihovim rukama.


Prema predstavnicima UN u Obali Slonovače, oko 50.000 policajaca i žandarma napustilo je Gbagba i njega sada samo čuva Republikanska garda i komandosi specijalnih snaga Cecos.


Gbagbo, na vlasti od 2000, oglušio se o međunarodne sankcije i odbio da preda vlast demokratski izabranom Uatari. Njegov režim je počeo da slabi pod vojnim pritiskom i zbog napuštanja velikog broja važnih ljudi oko njega


UN poziva Uataru da zauzda svoje snage

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je pretendenta na predsedničku funkciju u Obali Slonovače, Alasana Uataru, koji je međunarodno priznat, da zauzda svoje snage zbog nepotvrđenih izveštaja o otmicama i maltretiranju civila.


U ovom apelu se pominju i sporadični izveštaji o tome kako snage lojalne Gbagbu ubijaju civile, pa se obe strane podsećaju da mogu biti proglašene krivično odgovornim pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS).

2024 © - Vesti online