Petak 01.04.2011.
19:23 >> 20:45h
Vestionline

Jeremić: Nikada nećemo zaboraviti podršku Rusije

Srbi i Rusi, pa ceo svet: Vuk Jeremić na "Kolarcu"
 

"Srpski i ruski narod prolazili su kroz golgote u svojoj slavnoj istoriji, ali im je duhovna nit i u najtežim vremenima uvek bila vodilja. Svekolikost čoveka i njegovog postojanja, ogleda se i u tome da vrline i vrednosti neodustajno činimo živim", kazao je Jeremić pred srpsku premijeru "Stradanja po Mateju", čiji je autor mitropolit Ilarion.


"Nikada nećemo zaboraviti podršku koju nam je Rusija pružila u borbi za očuvanje naše svete zemlje, naše matice iz koje potiču duhovno blago i temelj našeg identiteta - Kosova i Metohije", istakao je srpski šef diplomatije.


Vekovno bratstvo dva naroda

"Vekovno bratstvo naša dva naroda, zajedništvo u veri i kulturi, jedinstvo u nasleđu, svetinjama i praznicima, i danas podupire i hrani našu mudrost, hrabrost i razboritost, i pomaže nam da se suočimo sa svim iskušenjima", dodao je Jeremić.


Poželevši dobrodošlicu visokom gostu u ime Vlade Srbije, Jeremić je naveo da je mitropolit Ilarion istaknuti teolog, filozof i muzički stvaralac, veliki duhovnik i daroviti umetnik.

Ruski mitropolit Ilarion
 


Mitropolit Ilarion obrazovan je u Moskvi, na Oksfordu i u Parizu. Predavao je na najprestižnijim svetovnim, a Gospodu služio u nekim od najistaknutijih duhovnih ustanova današnjice. Autor je preko šest stotina stručnih publikacija, i sedam muzičkih ostvarenja, podsetio je Jeremić.

Pravoslavna pasija

Kompozicija "Stradanje po Mateju", premijerno izvedena u Beogradu, nakon Moskve, Rima, Toronta, Istanbula, Melburna i Njujorka, predstavlja redak muzički oblik - pravoslavnu pasiju, a izvođenje ovog autentičnog dela je stoga, veliki izazov, kojem je, ocenio je Jeremić, simfonijski orkestar Radio-Televizije Srbije u potpunosti dorastao.


"Proizilazeći iz tradicije ruske duhovne muzike, ’Stradanje po Mateju’ - kroz žanr pasije, oblik fuge, kao i crkvenoslovenski jezik - ukazuje na sličnosti, ali i razlike, zapadne i istočne hrišćanske crkvene muzike. Ovo delo simbolizuje živi lik pravoslavlja, nadasve topao i pun ljubavi. Ono je ogledalo naše zajedničke vere, koje spaja i u večnost smešta srpsko-rusko duhovno biće", naveo je ministar.


"Stradanje po Mateju" svedoči o pravoslavnoj duhovnosti, i na jedinstven način izvire iz ruske tradicije.


Jeremić je citirao reči mitropolita Ilariona da "postoje tri osobenosti koje čine temelj ruske duhovnosti - to su lepota, posvećenost stvaralaštvu i smisao zajednice" i dodao da zato "ruska duhovnost nije muzejski eksponat ili neživo nasleđe, već izvor života…Ona uključuje naše duhovno, istorijsko, i kulturno postojanje".

Patrijarh srpski Irinej (desno) i mitropolit ruski Ilarion
2024 © - Vesti online