Petak 01.04.2011.
17:50 >> 19:23h
Beta

Gadafijeve snage napreduju ka Bregi

Gadafijeve snage polako vraćaju otete teritorije od pobunjenika
 

Linija fronta danas je bila negde oko Brege, ali je bilo nemoguće dobiti informacije iz nezavisnih izvora ko kontroliše ovo mesto koje se nalazi 800 kilometara istočno od Tripolija.


U međuvremenu je u Bengaziju vođa pobunjeničkog Prelaznog veća Mustafa Abdel-Đalil izjavio da su oni spremni na prekid vatre pod uslovom da se Gadafijeve snage povuku i prestanu opsadu gradova koje drže pobunjenici.


Vreme smetalo avionima da “dobro vide“

Američki admiral Majk Malen rekao je da su vremenski uslovi predstavljali najveći problem za međunarodnu koaliciju poslednjih nekoliko dana i da avioni koji učestvuju u vazdušnim udarima nisu mogli precizno da vide ciljeve.


Metoerolški uslovi omogućili su Gadafijevim snagama da sprovedu svoju kontraofanzivu na istok i potisnu pobunjenike sa položaja koje su povratili kada posle početka međunarodnih udara 19. marta.


Strani izveštači javljaju da su pobunjenici, lošije opremljeni i lošije organizovani od Gadafijevih boraca, u petak ujutru pokušali da se bolje organizuju. Pobunjenici su imali minobacače, a u četvrtak uveče su viđeni i sa bacačima raketa, takođe izgleda imaju više opreme za komunikacije kao što su satelitski telefoni, i rade u organizovanijim jedinicam.


Gadafijevi gubici - “nevojnički“

Gadafijevi najveći gubici ove nedelje nisu bili vojni nego politički, jer su ga napustila dva člana iz njegovog užeg kruga, njegov ministar spoljnih poslova Musa Kusa i Ali Abdelsalam Treki, bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN.


Britanski mediji javili su i da je jedan istaknuti pripadnik režima Moamera Gadafija vodio tajne razgovore sa britanskom vladom o, kako se veruje, mogućem nalaženju izlazne strategije za libijskog lidera.

Savet EU doneo odluku o pokretanju vojne operacije EU

Savet Evropske unije usvojio je u petak odluku o otpočinjanju evropske vojne operacije u cilju podrške naporima za humanitarnu pomoć zbog situacije u Libiji.
Operacija je nazvana "EUFOR Libija", podrazumeva vojne operacije EU u slučaju da to zatraži Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova i trajaće najduže četiri meseca, osim ako Savet EU ne odluči drugačije. Predviđeni budžet operacije je 7,9 miliona evra. Za komandanta operativnih snaga postavljen je admiral Klaudio Gaudiosi, a štab snaga nalazi se u Rimu.

2024 © - Vesti online