Petak 01.04.2011.
15:24
RTS

Rehabilitovani kit ubica ponovo zabavlja publiku

Kit Tilikum na jednom od treninga
 

Orka od šest tona, odgovorna za prošlogodišnje stradanje jednog od trenera u čuvenom zabavnom parku "Si vorld" (SeaWorld) u Orlandu, na Floridi, vratila se pred publiku. Dočekana je aplauzima i glasnim odobravanjem.

Kit ubica Tilikum je posle više od 13 meseci imao svoju prvu predstavu na glavnom bazenu akva-parka.

Međutim, posle tragedije od 24. februara 2010, kada je tokom nastupa, pred preneraženom publikom, iskočio iz vode, uhvatio za konjski rep svog trenera, 40-godišnju Don Brančo, izlomio joj sve kosti i udavio je, preduzete su dodatne mere bezbednosti - čelične šipke, podižuće dno bazena i podvodna vozila koja bi trebalo da odvrate pažnju sisaru u slučaju neželjenih situacija.

U svom saopštenju, uprava parka je istakla da je Tilikumov povratak "važna komponenta u obogaćivanju njegovog fizičkog, socijalnog i mentalnog stanja".

"On je redovno u interakciji sa svojim trenerima i drugim kitovima radi obuke, vežbe i socijalnih i mentalnih stimulacija. Vraćen mu je pristup svim bazenima kompleksa 'Šamu'", navodi se dalje.

Tilikum već ubijao?

Tilikum je povezan sa smrću još dvoje ljudi - trenera Kelti Li Burn 1991. i Danijela Djuksa 1999. godine. Burnova je u "Silend" (Sealand) parku u Ouk Beju upala u bazen sa Tilikumom i još dva kita, a istragom je utvrđeno da je njena smrt nesrećan slučaj. Naknadno je otkriveno da je sisari nisu pustili da izađe iz vode.

 

Nakon što je kit prebačen u Orlando, telo 27-godišnjeg Danijela Djuksa je pronađeno nago i ležalo je prebačeno preko ogromnog Tilikuma.

 

Istražni organi su saopštili da je nesrećni čovek verovatno izbegao obezbeđenje, sakrio se negde i sačekao da se park zatvori. Obučen samo u donji veš, skočio je, pao ili je bačen u bazen u kojem boravi ovaj opasni sisar.

2024 © - Vesti online