Petak 01.04.2011.
13:08
Blic

Zbog interneta sve veća potreba za egzorcizmom

Čuvena scena iz filma "Isterivač đavola"
 

Na rimskom univerzitetu “Pontificio Ateneo Regina Apostolorum” koji je pod vlašću Vatikana, u toku je šestodnevna konferencija čija je glavna tema egzorcizam, prenosi britanski “Telegraf”.


Jedan od zaključaka sa konferencije je da je internet učinio lakšim pristup informacijama o okultizmu i satanizmu i kontakt sa različitim sektama. Zbog toga stvorena potreba za boljim informisanjem o isterivanju đavola i demona iz ljudi.

“Zbog interneta je mnogo lakše sada naći informacije o satanizmu. Za samo nekoliko minuta možete kontaktirati satanističke sekte i istraživati okultizam”, izjavio je Karlo Klimati, član univerziteta.


On je objasnio da je konferencija posvećena edukaciji o egzorcizmu.


“Ova konferencija nije o tome kako se postaje egzorcista već o informisanju o egzorcizmu, satanizmu i sektama. Njen cilj je da pruži pomoć porodicama i sveštenicima. Najvećem riziku od satanizma izloženi su mladi ljudi koji su emotivno krhki”, ispričao je Klimati.


Cilj konferencije, kojoj prisustvuju mnogi sveštenici, psiholozi, psihijatri, prosvetari i socijalni radnici, jeste da se o fenomenu satanizma govori sa “ozbiljnošću i naučnom rigoroznošću”, uz izbegavanje priče o natprirodnom i senzacionalnom. Organizatori smatraju da je opasnost satanizma poslednjih godina potcenjena.


U teoriji, svaki sveštenik može da izvede egzorcizam - ritual sa molitvama čiji je cilj da se istera đavo iz tela zaposednute osobe, ali katolička crkva predlaže da se time bave profesionalni egzorcisti.

2024 © - Vesti online