Četvrtak 31.03.2011.
17:24

Odbrana traži slobodu za Perišića

Perišić čeka presudu u Haškom tribunalu
 


Perišić se tereti da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom VRS i VSK značajno doprineo zločinima koje su zapovednici i pripadnici tih vojski počinili u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.


Branilac Novak Lukić je rekao da tužilaštvo nije dokazalo van svake razumne sumnje da je Perišić komandno odgovoran zato što nije sprečio raketne napade na Zagreb u maju 1995. godine i jer nije kaznio počinioce, pošto, kako je advokat, nije postojao nijedan element komandne odgovornosti Perišića, niti odnos njega kao nadređenog, i podređenih kojih su označeni kao izvršioci zločina.


Lukić je na kraju završne reči kazao da odbrana veruje da je Perišić odbranio svoju čast, čast i dostojanstvo Vojske Jugoslavije i svog naroda.


Branilac je naglasio da je tužilaštvo ignorisalo mnoge Perišećeve postupke koji su u korelaciji sa željom da se postigne mir i da se okončaju ratni sukobi u BiH i Hrvatskoj.


Tužilaštvo je u završnoj reči pre dva dana zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Perišića zbog pomaganja i podržavanja zločina koje su činili pripadnici VJ, koji su preko kadrovskih centara upućeni na službu u VRS i VSK.


Optužnica protiv Perišića obelodanjena je 7. marta 2005. godine, kada se on dobrovoljno predao i istog dana otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, a dva dana kasnije, 9. marta, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Perišiću počelo je 2. oktobra 2008. godine.
 

2024 © - Vesti online