Četvrtak 31.03.2011.
11:10
Beta

Novim zakonima do suzbijanja korupcije

Uskoro novi zakoni i bolja saradnja: Snežana Malović
 

"To radimo prvenstveno u interesu građana Srbije, ali smo sigurni da će se to reflektovati i na dalje evropske integracije Srbije", rekla je Malović za beogradske medije.

Prema njenim rečima, dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije koja su upućena Ministarstvu pravde odnose se na intenzivniju borbu protiv kriminala i korupcije i bolju koordinaciju državnih organa, a ne na reformu pravosuđa.

Ministarka pravde kazala je da očekuje da se u naredne dve nedelje završi izmena procedure i usvoji uputstvo za primenu kriterijuma na osnovu kojih će se obaviti revizija izbora sudija.

"Svaki neizabrani sudija u postupku preispitivanja biće pozvan na razgovor pred Visokim savetom sudstva gde će moći da iznese svoju argumentaciju kojom će osporiti, ili ćemo dokazati da je VŠ ili Državno veće tužilaštva bilo u pravu", kazala je Malović.

Precizirala je da se promena procedure i uputstvo za primenu kriterijuma revizije izbora sudija i tužilaca rade u partnerstvu sa Evropskom i Venecijanskom komisijom. Govoreći o novim zakonima u oblasti pravosuđa, ona je izrazila nadu
da će Skupština Srbije koja sledeće nedelje treba da započne raspravu o predlozima zakona o javnim beležnicima i o izvršenju i obezbeđenju, vrlo brzo i usvojiti te akte.

Malović je navela da će ti zakoni doprineti većoj efikasnosti sudova, povećanju pravne sigurnosti, bržem ostvarenju prava i zaštiti investicija i ocenila da bi prvi efekti primene tih zakona mogli da se očekuju do kraja godine.
 

2024 © - Vesti online