Četvrtak 31.03.2011.
05:08
Poliika

Jeremić: Srbiji ne treba rasizam

Vuk Jeremić: Govor mržnje treba saseći u korenu
 

"Govor mržnje trebalo bi saseći u korenu, od bilo koga on dolazio, uključujući i one koji se deklarativno zalažu za neprikosnoveno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, a u ovakvim slučajevima pokažu svoje pravo lice", rekao je Jeremić u intervjuu za "Politiku".

Jeremić je rekao i da su, posle njegovog objašnjenja da su ekstremisti manjina u našem društvu i da Jovanovićevi stavovi ne odslikavaju zvaničnu politiku naše države, kao i da vlada želi da odnose sa zemljama Afrike gradi na osnovu uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, ambasadori tih zemalja izrazili zadovoljstvo i uverili ga da ovu temu neće više pokretati u međunarodnim forumima, "za šta je postojala realna opasnost".

Na pitanje da prokomentariše Jovanovićevo objašnjenje da se njegova izjava nije odnosila na afričke narode nego na diktatore, Jeremić je istakao da je "potpuno neprimereno da one sa kojima se politički ne slažete nazivate 'kanibalima' samo zato što su crne boje kože".

Jeremić je podsetio i da je, iste godine kad i on, Kinšasu posetio i francuski predsednik Nikola Sarkozi, zbog čega očekuje da će Jovanović istu vrstu kritike uputiti i Francuskoj.

2024 © - Vesti online